Zpátky do školy. Na první školní den je třeba se předem připravit

Snad žádné dva měsíce v roce neutečou tak rychle jako ty prázdninové. Inkoust na vysvědčení snad ještě ani nezaschl a už abychom své potomky připravovali na první školní den. Jak to letos zvládnout bez zbytečných nervů?

Tak jako každý rok se nejspíš první den školy bez nějakého menšího dramatu neobejde, nicméně těm větším se dá rozhodně předejít. Třeba pečlivou přípravou. Kdy začít?

Poslední srpnový týden

Staronový režim

Přibližně týden před začátkem školy je pro rodiče největší výzvou převést děti z prázdninového režimu na lehce školní. Takže žádné vyspávání do jedenácti a hraní videoher hluboko do noci. Kdepak! Pěkně zaveďte ranní buzení a večerku ve stanovou hodinu – podobnou té, kterou dodržujete ve školních dnech. Nejspíš za to nevyhrajete cenu pro nejoblíbenějšího rodiče roku, ale dítě si alespoň odvykne letnímu lenošení.

Co potřebujeme?

Není od věci v těchto dnech také zkontrolovat stav školního batohu. Přežil péči vašeho dítka, nebo to vypadá, že s ním nejspíš hrál kopanou, a tak vás čeká výprava do obchodu? Stejně tak zkontrolujte základní školní výbavu – penál, box na svačinu, přezůvky (ty nejspíš budete muset pořídit nové, děti přes prázdniny vždycky vyrostou), oblečení na tělocvik… Stačí, že budete začátkem září stát kilometrové fronty na sešity a učebnice, alespoň si ušetříte nervy sháněním dalších školních pomůcek.

Večer před školou

Pečlivá příprava

Ráno prvního školního dne dokáže být poměrně hektické – na režim, který za ty dva měsíce volna upadl v zapomnění, si musejí zvyknout nejen děti, ale i rodiče. A tak se co nejvíc připravte předem. Večer s dětmi vyberte, v čem půjdou oblečené, pokud je to nutné, připravte jim svačinu (ráno ji jen vyndáte z lednice), zvažte, co všechno je nutné první školní den brát s sebou (upřímně řečeno, naštěstí toho není mnoho).

Pozor na úzkosti

Vpředvečer školy se zaměřte především na děti. Bývají totiž nervózní, úzkostné, nebo naopak až příliš natěšené, takže nejdou uklidnit. Nejspíš se jim nebude nejlépe usínat, a tak je na vás, abyste jejich emoce zvládli. Především ony úzkostné stavy nenechávejte bez povšimnutí. Proberte s potomkem jeho největší obavy a ujistěte ho, že všechno bude v pořádku. Dětská fantazie je občas až příliš divoká a děti si v hlavě dokážou vytvořit neskutečné scénáře toho, co je může ve škole potkat (a to i když nemíří do první třídy). Snažte se jim pomoci, jak jen to půjde!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat