Šikana v dětství nemusí mít vždy jen negativní vliv

Se zajímavým zjištěním v rozporu s dosavadními výzkumy přišel profesor psychologie Alex Bryson z University College London. Tvrdí totiž, že dvacetiletým sledováním nepotvrdil vztah mezi šikanou v dětství a negativním psychologickým profilem v dospělosti. Jinými slovy i děti, jimž se v raném věku vysmívají, že jsou obézní či malí, můžou být v dospělosti docela šťastní lidé.

„Tohle je první studie, která zkoumá dětství jako předchůdce štěstí v dospělosti, my jsme nenalezli žádný výrazný vztah. Zatímco jiné studie dokázaly, že biologické charakteristiky v dětství předurčují život v dospělosti… tyto biologické a měřitelné indikátory neovlivňují nijak štěstí v dospělosti,“ tvrdí profesor Bryson.

Ten na výzkumu spolupracoval s kolegy z Helsinek a dalších pracovišť v Evropě. Biologickými charakteristikami v jejich studii byly tělesný tuk, výška postavy, tep, hladina inzulínu v krvi, hladina kreatininu v krvi, systolický a diastolický krevní tlak a hladina triglyceridů v krvi.

I když byly děti na počátku studie obézní, malé, či naopak příliš velké, v horším zdravotním stavu apod., což jsou časté důvody výsměchu a šikany, nebyly jako dospělí nijak méně šťastní než ti, kdo měli normální postavu, nebyli obézní, byli přiměřeně vysocí a zdraví.

„Intuitivně víme, co máme rádi – když jsme s přáteli a jdeme do kina. A v tu chvíli víme, co nás činí šťastnými. Důkazy z různých aplikací, které se ptají lidí náhodně, potvrzují, že sex a intimita jsou na prvním místě a práce a nemoc na posledním. Obecně bychom byli raději v zeleni a s přáteli, než seděli v práci,“ dodává profesor Bryson.

Šikanují moje dítě?

Navzdory výše napsanému je jasné, že šikana dětské psychice nijak neprospívá, právě naopak. Bojíte se, aby se obětí tohoto jevu, který se usídlil i v českých školách, nestal také váš potomek? Pak se zaměřte na nejčastější varovné znaky.

Nevysvětlitelné změny nálady

Především u teenagerů se sice nálady mění téměř ze dne na den, ale pokud k nim opravdu jen těžko hledáte vysvětlení nebo se naprosto nepředvídatelné výkyvy nálady vyskytují u mladších dětí, zpozorněte.

Nápadná uzavřenost

Spousta dětí, jež trpí šikanou, se uzavře do sebe. Najednou odmítá jakoukoli sociální interakci, přestávají ho bavit aktivity, jež mělo vždycky rádo, odmítá přátele.

Bolesti hlavy, břicha a podobně

Ačkoli jste měli doma vždy poměrně zdravé dítě, najednou ho často bolí bříško, má-li jít do školy nebo do kroužku, trpí častými bolestmi hlavy apod. I tak se může projevovat šikana. Rovněž můžete zpozorovat změnu ve stravovacích návycích potomka – ať už se jedná o přejídání nebo odmítání potravy. Dalšími znaky šikany jsou pak i noční můry, špatný spánek, sebepoškozování až sebevražedné sklony. Rozhodně nesmíte nic podceňovat!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat