Mami, tati, kdy už půjdeme lyžovat? Jak zařídit tu nejlepší rodinnou dovolenou na horách

31.10.2017 | Děti a rodina

Vybrat místo zimní dovolené s malým dítětem jen proto, že jsou tam „super sjezdovky“, je stejně naivní jako vydat se na válečné tažení s dřevěném mečem a na kulhavém koni. Možná ve výsledku přežijete, ale vítězného jásotu se nedočkáte. Dítě je náročný zákazník, kterého neopijete rohlíkem, ba ani sebelíp upravenou modrou sjezdovkou.

Když pan Maléř s manželkou loni plánovali dovolenou na horách, rodinný známý jim řekl: „Hele, my jsme si užili perfektní lyžování tady v Čechách. Sehnali jsme za slušné prachy penzion s příjemným ubytováním, kde i dobře vařili. Sněhu fůra a 50 metrů za barákem byla sjezdovka. Co vám mám říkat, byli jsme nadšení!“ Pan Maléř požádal o kontakt a hned rezervoval týdenní pobyt pro sebe, svou ženu a šestiletého Patrika, pro kterého to mělo být první seznámení s lyžemi. Rodiče mu koupili nové lyže i boty, protože věřili, že se mu bude na sjezdovce líbit.

Vyhněte se osudovým chybám

Jak však Maléřovi po příjezdu zjistili, dopustili se hned několika osudových chyb: 

● Vždyť se tady ani nehneme…

Zjistili, že jejich pokoj je jako klícka – útulný, ale také tak malý. Většinu prostoru zabíraly postele a skříně, stolek ani židle žádné. Patrik si chtěl hrát, ale vyjma postele nebylo kde. Také penzion byl nevelký, takže jediné možné zázemí pro trávení času mimo sjezdovku skýtala restaurace. Paní Maléřová litovala, že si raději nevypůjčili nějakou chatu či srub, který by měli jen pro sebe.

Poučení číslo 1:  Hory mohou být sebekrásnější, stejně jako lyžovačka, ale dítě potřebuje zabavit i poté, co padne tma. Zimní večery na horách jsou dlouhé, takže se při shánění ubytování zajímejte nejen o lyžařské možnosti, ale i o to, jaké možnosti nabízí konkrétní hotel či penzion co do vyžití pro děti (herna či hrací koutek, bazén apod.)

A pokud nejste připraveni na „pracovní“ dovolenou, chatu si raději nepronajímejte, protože budete muset vařit, uklízet a o vše se starat sami. Pobyt v soukromí má sice svá plus, ale komfort celodenní péče, jakou dokáže poskytnout hotel, mezi ně nepatří.

● Pomoc, potřebuju instruktora!

Pan Maléř s Patrikem se vydali první den na svah plni optimismu a chuti do lyžování, ale za dvě hodiny mělo být všechno jinak. Zatímco tátovi tekly nervy, syn brečel, že chce domů. Šli se tedy naobědvat s tím, že si odpočinou a po obědě to zkusí znovu. Pan Maléř přemýšlel, jestli se nepřecenil, když si myslel, že do odjezdu vyrobí z Patrika druhého Herminátora. Nejraději by ho předal do péče instruktora lyžařské školy, ale bohužel žádný nebyl v dohledu.

Poučení číslo 2:  Odjíždíte na dovolenou s předsevzetím, že odborníka nepotřebujete, protože své dítě zvládnete naučit lyžovat sami. Jenže být učitelem vlastního potomka může být mnohem náročnější, než se původně zdálo. Pokud to mezi vámi skřípe a hrozí, že dítě bude nenávidět lyže do skonání věků a vy skončíte na psychiatrii, je lepší zavčas povolat do služby odborníka. Proto raději zamiřte do střediska, kde je lyžařská škola k dispozici. Chystáte-li se do Alp, i v zahraničí lze najít školičky, kde jsou schopni komunikovat s vašimi dětmi česky.

● Jsou to zbytečně vyhozené peníze

Maléřovi pořád doufali, že Patrika lyžování chytne. Protože kdyby ne, zbytečně utratili několik tisíc za nové vybavení. Jenže neměli čas shánět lyže ani lyžařské boty na inzerát, tak co jim zbývalo?

Poučení číslo 3:  Děti rostou, a i když je lyžování zaujme, potřebují každou sezonu delší lyže a větší boty. Časově méně náročné a finančně úspornější je jim veškeré vybavení půjčit. Například síť prodejen a půjčoven Happy Sport nabízí výhodné celoroční zapůjčení setu (lyže, boty, hole + helma zdarma) pro děti za 1990 korun a pro juniory za 2990 Kč. Za tu cenu dostanete lyže perfektně připravené na sezonu a po jejím skončení se nemusíte starat, kam je přes léto uložíte.

● Jedna sjezdovka je málo

Poté, co Patrik začal stávkovat, navrhl mu pan Maléř, že by mohli zkusit lyžovat jinde, aby se syn trochu odreagoval. Do nejbližšího areálu to ovšem bylo patnáct kilometrů. Dojíždět takhle každý den by byla pěkná otrava, povzdychl si.

Poučení číslo 4:  Příjemné a cenově dostupné ubytování přímo u areálu plný krásných sjezdovek, to je samozřejmě výhra v loterii. Při výběru zohledněte, jak daleko je od jednoho k druhému. Zejména máte-li s sebou malé dítě, s nímž je z praktických důvodů nereálné strávit celý den mimo hotel. Týká se to zejména zahraničních středisek, kde vám každodenní cestování (ať už skibusem nebo autem) může zabrat hodinu i déle.

● A co budeme dělat odpoledne?

Patrik stejně jako jiné děti v jeho věku nevydržel celý den na svahu a lyžování, které ho přece jen začalo trošku bavit, potřeboval obměňovat s jinou zábavou. Maléřovým se už do auta nevešly sáně, tak doufali, že si nějaké půjčí v místě pobytu. Bohužel jak už bylo řečeno, hosty jejich penzionu byli hlavně dospělí, takže sáně ani boby nebyly k dispozici. 

Poučení číslo 5:  Střídejte lyžování s jinými aktivitami, jako je třeba stavění sněhuláka nebo iglú, koulovačka či procházka do zasněženého lesa, kdy můžete cestou vytvořit spoustu sněhových otisků, tzv. „andílků".

● Přišla obleva, co teď?

Když se jednou ráno vzbudili, venku byla mlha, teploměr ukazoval o pár stupňů více než předchozí den a ze střehy kapalo. Na lyžování ani na pěší výlet to nebylo, a tak si Maléřovi lámali hlavu, co budou celý den dělat. Věděli jen, že nedaleko odsud je muzeum veteránů, ale bylo zrovna pondělí a tedy zavřeno.

Poučení číslo 6:  Víte, kolik kilometrů sjezdovek středisko nabízí, ale netušíte, jak daleko to máte z hotelu k nejbližšímu bazénu? Raději si ještě před odjezdem zjistěte, jaké možnosti trávení volného času jsou v okolí k dispozici. Vhod přijde kluziště, aquapark, sportovní areál nebo třeba organizovaná zábava typu sáňkařských závodů nebo masopustního průvodu.

Ptejte se a jeďte za sněhem

Tuzemská lyžařská střediska bývají v posledních letech se sněhem na štíru, i když, pokud se zadaří, tak například v Mladých Bukách, na Lipně, v Rokytnici v Orlických horách nebo třeba v beskydském skiareálu Razula se bude vašim dětem i vám líbit. Chcete-li však mít jistotu sněhu, nezbývá vám než vyrazit do Alp. Až budete vybírat vhodné středisko v Rakousku, Itálii nebo Francii:

  • pátrejte v diskusích na internetu a hlavně se ptejte se svých známých, kteří mají děti v podobném věku,
  • zjistěte si, zda ve vámi zvoleném termínu nejsou zrovna v dané zemi jarní prázdniny, vyhnete se tak davům na sjezdovkách a frontám u vleků,
  • zvažte, jak dlouhou cestu vaše dítě vzhledem ke svému věku snese. Někdy je lepší dát přednost menšímu lyžařskému středisku kousek od hranic.

Určitě nebudete litovat, pokud s dětmi vyrazíte do některého z následujících středisek:

● Val di Fiemme/Obereggen (Itálie)

My Češi jsme si oblíbili toto nám dopravně nejdostupnější středisko, jemuž se přezdívá „brána Dolomit“, hlavně kvůli převažujícímu slunečnému počasí, nádherným scenériím skalnatých Dolomit a množství upravených lyžařských terénů všech náročností. A Italové nás tu rádi vidí, o čemž svědčí do češtiny jídelníčky místních restaurací a informace v půjčovnách a obchodech.

Skipas Val di Fiemme-Obereggen platí v šesti velmi různorodých lyžařských oblastech: Alpe Cermis, Alpe Luisa-Bellamonte, Passo Rolle, Ski Center Latemar a Lavazé-Oclini. Převážně v posledně jmenované oblasti, kterou tvoří dvě lyžařská střediska Jochgrimm a Lavazé, si přijdou na své rodiny s dětmi, protože tu najdou četné mírné svahy. V Alpe Cermis se nachází dětský ráj Cermislandia se sáňkařskou dráhou a také dráhou na tubbing.  

● Kronplatz / Plan de Corones (Itálie)

Sotva kde v Alpách najdete širší tratě než ty na Kronplatzu, který se navzdory nevelké nadmořské výšce pyšní skvělými sněhovými podmínkami a v případě potřeby i vzorným umělým zasněžováním. Pokud se sem chystáte s dětmi, přijdou vám vhod zdejší velmi široké sjezdovky a také dětský park s figurkami přímo na vrcholu Kronplatzu. Užijí si zde začátečníci i pokročilejší freestyleři. Součástí zdejší velké restaurace je i dětský salonek s vlastním menu. Na severním úpatí hory je cvičná louka s dětskou kabinkovou lanovkou, podobně i na jihozápadním úpatí v St. Vigilu.

Po lyžování na vás čekají bazény, relaxační centra, bowling nebo tenis a v dosahu nástupních stanic lanovek v Reischachu nabízí zábavu akvapark Cron4 s řekou, masážními tryskami, tobogánem i bazénkem pro batolata.

● Lienzer Bergbahnen  – Zettersfeld – Hochstein (Rakousko)

Nad městečkem Lienz, podle něhož získala jméno celá zdejší oblast Lienzen Dolomiten, se nacházejí dva samostatné lyžařské areály Hochstein a Zettersfeld.

Hlavně Zettersfeld, který je větší, je populární hlavně mezi rodinami s dětmi a pohodovými lyžaři. Převládají tu totiž modré a červené carvingové tratě. Děti určitě nadchne „funslope“ s 16 různými zábavními prvky, jako jsou skokánky nebo tunely.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:52
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat