Stresovaní muži plodí oslabené potomky. Horší jsou také při výchově

I když je lidské tělo dobře uzpůsobeno vůči stresu, evoluce nepočítala s dlouhodobým a nepřetržitým stresem moderní doby. A tak i když lovci a sběrači dokázali čelit hrozbám a bojovat nebo utíkat, nebyli vystaveni stresu týdny či měsíce bez ustání, jak je tomu dnes vlivem požadavků současné společnosti. Výsledkem je, že mladí, stresovaní muži – a stačí jen mírná zátěž – produkují nekvalitní spermie, z nichž se rodí oslabené děti.

Stresující situace vyvolá vyloučení hormonů. V první, alarmové fázi je to především adrenalin, který nás připraví na boj či útěk. Ale dlouhodobé působení stresu – fyzického i psychického – vede k vylučování většího množství kortizolu, který je mnohem nebezpečnější.

Tento hormon totiž v hledisku dlouhodobého působení oslabuje imunitu, vede k odbourávání svalové hmoty, zvyšuje riziko nádorových onemocnění a nově bylo také zjištěno, že ovlivňuje mužské pohlavní cesty, které vylučují microRNA, jež se napojuje na spermie a mění význam informace uložené v jejich nukleových kyselinách. Tato stresová informace se pak přenáší na potomka, který má slabší imunitní systém a je také náchylnější k posttraumatické stresové poruše.

Vědci z Pensylvánie přitom tvrdí, že už mírná – leč chronická – forma stresu působí tyto změny a ovlivňuje negativně fitness potomky.

„Tato studie odhaluje významný mechanismus stojící za tím, jak se stres přenáší napříč generacemi z otců na potomky,“ tvrdí doktorka Tracy Bale z University of Pennsylvania.

Jak ovlivní výchovu?

Nejenže stres u mužů podle zmíněné studie ovlivní kvalitu spermatu, ale dopadá také na jejich potomky. Jak? Pokud trpí nadměrným stresem a tuto zátěž v rodině ventilují navenek negativním chováním, mohou tatínkové velmi negativně ovlivnit vývoj svých potomků. Zvláště u chlapců pak dochází pod vlivem takového otce ke zpomalení vývoje a zhoršení rozvoje jazykových dovedností.

Pokud rodičovství přidává mužům další stres v každodenním životě, pak se jejich děti chovají hůře a mají potíže samy se sebou. Také u nich hrozí více deprese a to kvůli pomalejšímu emocionálnímu vývoji. Stres rodičů a zvláště otců zhoršuje schopnost udržovat pozornost a učit se novým věcem u batolat a předškolních dětí.

„Malí chlapci mají tendenci projevovat horší jazykové dovednosti, pokud jejich otcové trpí chronickým stresem,“ tvrdí autoři z Michigan State University.

Moderní doba a pracovní nasazení většinou extrémní stres přinášejí s sebou. Otcové zabývající se příliš vlastní nepohodou a neustálým tlakem zvnějšku nemají jednoduše na děti čas a rodičovské povinnosti pro ně představují další nepříjemnou zátěž. Muži ale také většinou neumějí vyhledat pomoc, když nadměrný stres psychicky nezvládají.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat