I vztahy s prarodiči by měly mít svá pravidla. Nastavte je správně

Babička a dědeček by samozřejmě měli do jisté míry vnoučátka rozmazlovat, ale vše má své hranice. Pokud prarodiče vašich dětí překračují stanovené hranice, ruší vámi zavedená pravidla a příliš vám zasahují do výchovy, ozvěte se. Kdy a jak?

Pravidla jsou pravidla

Pokud se například snažíte vštípit svému dítěti, že před jídlem se čokoláda nejí nebo že do postele se odchází nejpozději v devět večer, ovšem babička s dědečkem podají pět minut před večeří vašemu dítěti čokoládovou tyčinku a dovolují mu koukat na televizi do půl jedenácté, je na čase si promluvit. Třeba jste nikdy ona pravidla dostatečně nezdůraznili nebo nevysvětlili, že vám na jejich dodržování opravdu záleží. Nebuďte zbytečně ofenzivní, spíše babičce a dědečkovi vlídně oznamte, přes co vlak nejede.

Výjimky (ne)platí

Na druhou stranu – pokud občas babička nebo dědeček neodolají prosebným dětským očím a koupí svému vnoučkovi zmrzlinu, i když se blíží čas oběda, a v sobotu večer ho nechají koukat na oblíbenou pohádku o chlup déle než obvykle, není nutné dělat scény. Pokud se z takových výjimek nestane pravidlo, nic se neděje. A jak jsme řekli v úvodu – prarodiče mají občas děti rozmazlovat!

Jsme tým

Tedy měli byste být tým s partnerem/partnerkou, co se týká výchovy dítěte. To abyste například vy nestanovili, že váš potomek musí chodit v devět do hajan, zatímco váš partner prarodičům klidně odkývá desátou. Ostatně se hodí mít partnera/partnerku po boku, když budete probírat základní pravidla s babičkou a dědečkem. Aby bylo jasné, že jste tým, a abyste za toho „zlého, co tomu chudákovi Tomáškovi/té chudince Anežce vůbec nic nedovolí“.

Před dětmi ne

Mimochodem, ačkoli partner/partnerka může být při rozhovoru o pravidlech péče o děti oporou, děti samotné by u takového rozhovoru být neměly. Zatímco vy víte, že je zcela normální, když spolu maminka a babička občas nesouhlasí, děti by to tak snadno pochopit nemusely. Navíc byste je nevědomky mohli nutit, aby si vybraly, na čí stranu se postaví a to není fér vůči nikomu ze zúčastněných.

Ukažte vděk

Na druhou stranu – babička s dědečkem nejsou žádná hlídací agentura. Vnoučata hlídají zdarma a rádi, pokud je to možné, přispěchají vám v případě nouze na pomoc. Takže jim nezapomínejte dávat najevo, že si jejich pomoci vážíte. Ona to totiž není tak docela samozřejmost. Jistě máte v okolí nějaký případ, kdy se prarodiče o vnoučata prakticky nezajímají a hlídali je možná tak dvakrát v životě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat