Vánoční výzdoba působí pozitivně na psychiku. Připomíná krásné časy dětství

Psychologové se prý nediví, když si lidé vyzdobí dům vánočně už týdny před samotnými Vánocemi. V mnoha zemích světa se i stromeček strojí na počátku adventu. A to proto, že působí na psychiku blahodárně. Vyvolává totiž vzpomínky na dětství, v němž byly Vánoce časem kouzel a blízkosti rodiny. Tato reminiscence pak může působit příznivě i na psychiku dospělého v přípravném období plném stresu.

Hořkosladkou připomínkou může pro staršího jedince být že ti, s nimiž trávil Vánoce v mládí či dětství, už nejsou mezi živými. Ale psychologové věří, že výzdoba je skutečně připomínkou kouzelných časů rané části života.

„Ačkoli můžeme nalézt celou řadu symptomatických důvodů, proč lidé posedle zdobí své byty vánoční dekorací dlouho před svátky, většinou je důvodem nostalgie po oživení kouzelných časů z dětství nebo kompenzace minulých zanedbávání. Ve světě plném stresu a úzkosti se lidé rádi spojují s věcmi, které je činily šťastnými, a vánoční výzdoba vyvolává silné vzpomínky na dětství, doslova ho lidé opět prožívají,“ vysvětluje psychoanalytik Steve McKeown ze společnosti MindFixers.

„Svátky slouží jako připomínka časů, kdy milovaní ještě žili. Nebo pohled na vánoční strom připomíná někomu, jaký byl život, když ještě věřil na Ježíška. Pro lidi, kteří přijdou o své milované, mohou být svátky připomínkou šťastných časů, které s milovanou osobou prožívali. Vyzdobení domu brzy před svátky poskytuje pocit většího propojení s dotyčnými,“ dodává psychoterapeutka Amy Morin.

Nebláznit a nezbláznit se

Jenže vánoční svátky nejsou jen obdobím klidu, nostalgie a vzpomínek na milované, kteří nás opustili. Spousta z nás má tohle období spojené s pořádným stresem. Je to i váš případ? Pak zkuste vsadit na sílu aromaterapie, která vás zase vrátí do pohody a umožní vám užít si tu pravou vánoční pohodu.

Voňavé esenciální oleje dokáží ve stresových situacích výrazně pomoci. Stačí si přičichnout, nakapat trochu do aromalampy nebo na polštář a je nám líp na těle a především na duši. Po kterém oleji sáhnout v konkrétních situacích?

Máte pocit, že nestihnete nakoupit, uklidit, napéct cukroví a ještě ke všemu stojíte na dálnici v koloně? Zkuste mít pro tyto případy v kabelce heřmánkový esenciální olej. Po několika přičichnutích vám svět bude připadat zas o něco přívětivější.

Bezesné noci, nekonečné převalování na posteli, protože nemůžete usnout? Pak vsaďte na levanduli. Tahle úžasná bylinka vás díky své vůni spolehlivě pošle do říší snů.

Bolesti hlavy ze stresu a předvánočního shonu nejsou ničím výjimečným. Než sáhnete po osvědčených pilulkách, zkuste dát nejprve šanci aromaterapii. Od bolesti vám uleví například mátový esenciální olej.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat