Časté rány do hlavy a její zranění zvyšují riziko kriminálního chování

Proč není dobré bít děti do hlavy, je dobré vyhnout se sportům, při nichž dochází k častým otřesům hlavy a mozku, či se vyvarovat zranění hlavy, vysvětlují neurologové z Tennessee ve své nové studii. Prokázali totiž, že zranění hlavy či časté údery do ní způsobují léze v těch centrech mozku, která omezují nesprávné chování. A takový jedinec se pak snadno pustí na cestu zločinu.

Studie také vysvětluje, proč je více kriminálních živlů mezi boxery či ragbisty a proč se někteří lidé po úrazu hlavy změní v nemorálního jedince. Opakované tvrdé údery do hlavy souvisejí se vznikem lézí. Ty v centrech morálního usuzování pak souvisejí s vyšším rizikem provozování zločinů v běžném životě.

„Zjistili jsme, že tato síť lézí, která vzniká v centrech morálního rozhodování, zřejmě vysvětluje, proč zranění mozku v těchto oblastech donutí pacienta věnovat se později trestné činnosti,“ tvrdí doktor Richard Darby z Vanderbiltovy univerzity v Nashville.

Každopádně samotné zranění hlavy nesouvisí se vznikem zločinné osobnosti vždy, svou roli hrají také geny, vliv prostředí a společenské faktory.

Zanevřít na sport? Chyba!

Říkáte si po přečtení předchozích řádků, že svého potomka raději nebudete na žádný sport dávat? Pak vězte, že by to byla velká chyba. Pohyb totiž dětem rozhodně prospívá. Dokonce i jejich mozku!

Zjistili to vědci z Nového Zélandu s tím, že krátké a velmi intenzivní typy cvičení jsou pro dětský mozek a jejich výsledky ve škole lepší než mírné a časově náročnější formy pohybu.

V tělocviku by tak děti měly především sprintovat a věnovat se intenzivnímu kruhovému tréninku více než třeba hrám a intenzitou průměrným typům cvičení.

„Předchozí studie naznačovaly, že dlouhé a nepřetržité cvičení s mírnou intenzitou po dobu třiceti až čtyřiceti minut jsou pro učení a paměť nejlepší. My jsme chtěli vědět, jaký vliv budou mít krátké a intenzivní dávky cvičení... Naše výsledky zdůrazňují sílu krátkých a intenzivních fyzických cvičení a naznačují, že aerobní cvičení není jediným typem cvičení, které může zvýšit výrazně výkonnost mozku,“ tvrdí doktor David Moreau z University of Auckland.

Cvičení typu HIIT – vysoce intenzivní intervalový trénink – může být účinnou a také časově velmi nenáročnou alternativou pro ty děti, které nemají pohyb moc v lásce a nechtějí jím trávit denně hodiny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:52
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat