Mluvte s dcerou o menstruaci. Vsaďte na své zkušenosti a nevystrašte ji

Menstruace již naštěstí není takové tabu, jako byla třeba ještě před dvaceti lety. A tak je vysoce pravděpodobné, že vaše dcera na prahu puberty ví, co tohle slovo vlastně znamená. Ovšem to není důvod s ní jako máma pořádně nepromluvit!

Jak vlastně dceru na první menstruaci připravit?

Kdy vlastně začít

Nejlepší je samozřejmě promluvit s dcerou o menstruaci dříve, než ji dostane. Vzhledem k tomu, že v průměru se první menstruace dnes u dívek objeví okolo 12. roku věku, není čas rozhovor odkládat. A vůbec nemusí být jen na téma pravidelného krvácení a s ním spojených „radostí“. Promluvit byste si měla s dcerou i o pubertě jako takové – jak se bude měnit její tělo, jaké nástrahy na ni mohou čekat, o prvních láskách a vztazích. Rozhovor samozřejmě uzpůsobte věku a vyspělosti dítěte, nicméně na všechny otázky odpovídejte otevřeně.

To když já byla v tvém věku…

Nebojte se podělit o vlastní zkušenosti a obavy, jež jste jako dívka v souvislosti s příchodem první menstruace zažívala. Vaše dcera pak lépe pochopí své vlastní strachy a nebude se ostýchat zeptat se i na citlivé a intimní otázky, které by ji mohly trápit. Ostatně nač dělat tajnosti okolo zcela přirozené funkce ženského těla, jež většinu z nás doprovází několik desetiletí?

Každá jsme jiná

Svěřila se vám vaše dcera s obavami, že většina jejích kamarádek již menstruuje, ale ona stále nic, a tak s ní asi bude „něco v nepořádku“? Takové obavy rozptylte – puberta je individuální záležitost, a i když je průměrný věk, kdy dívky začnou menstruovat, již zmíněných 12 let, neznamená to, že vaše dcera nezačne krvácet později. Ostatně zda je dívčí tělo již dostatečně vyspělé, se dá odhadnout i podle toho, zda se dívce zvětšují prsa a zda jí začíná růst ochlupení v podpaží či v intimních partiích. Nicméně pokud vaše dcera nemenstruuje, ačkoli jí bylo již 15 či 16 let, zkuste vyhledat odborníka.

Neopomeňte pomůcky

Ačkoli reklamy na menstruační vložky, tampony či kalíšky vaše dcera jistě v televizi a na internetu zaznamenala, spoty propagující tyto výrobky nejsou zrovna edukačním materiálem. A tak není od věci s nimi dívku blíž seznámit. Většina dívek tradičně začíná s vložkami, jednak jsou snadné na používání a jednak učí lépe hygienickým návykům (pravidelná výměna apod.). Můžete rovněž dceři ukázat, kde v případě potřeby vložky apod. najde nebo kde je může uchovávat, aby je měla po ruce.

Není se čeho bát

Ačkoli jsou informace týkající se menstruace a tělesných změn v pubertě dnes snadno dostupné, neznamená to, že se stále neobjevuje řada mýtů. A některé mohou vaši dceru i vystrašit. Takže ji rozhodně podporujte v tom, aby se vás na vše, co ji trápí, optala. Nemá cenu ani cokoli tajit – ano, menstruace znamená i jisté nepohodlí, mohou se objevit nepříjemné křeče apod. Ale jedná se o přirozený proces ženského těla.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat