I matky můžou mít syndrom vyhoření. Rady, jak nezešílet z mateřství a domácnosti

Mateřství je dřina! Na starost máte mnoho věcí, takže logicky přicházíte o osobní čas i zájmy. A to je právě ta chyba! Časem se můžete setkat se syndromem vyhoření, depresí, únavou či změnami nálad. Existuje nějaký recept na to, jak se z rodičovství nezbláznit?

Domácnost, kuchyně, dopravování dětí do školky a školy (nebo na kroužky), do toho zaměstnání, zahrada, běžný denní režim. Maminky často fungují jako neúnavní roboti. Tedy do určité chvíle. Veškerá trpělivost i síla na všechny ty úkoly má své meze. Co by každá žena – matka měla dodržovat, aby ze své rodičovské role doslova nezešílela?

Nepořádek řešte průběžně

Sebrání hračky z podlahy, porovnání oblečení, vynesení odpadků. Jednak malý a průběžný úklid udržuje tělo v kondici, ale také předchází nahromadění věcí a dlouhým hodinám stráveným u mytí nádobí. Takhle daleko to (aspoň v rámci možností) nenechte dojít. Běžný denní nepořádek řešte v průběhu. Vy nebo někdo z vašeho okolí.

Zapojte starší děti i partnera

Pokud máte starší dítě nebo děti, nechte je, aby pečovaly o mladší sourozence. Vám se uleví, a jim to pomůže vytvářet vazbu mezi sebou. Důležité je obojí.

Myslete také na sebe!

Je hezké, že svým dětem nebo manželovi pravidelně vyváříte a s láskou o ně pečujete, ale stačíte se u toho najíst i vy? Matky často přemýšlejí o potřebách svých dětí a upřednostňují je před těmi svými. Toho se zkuste zbavit. Myslete také na sebe, jezte hodně ovoce a zeleniny. Kromě toho, že začnete udržovat svůj metabolismus v chodu, půjdete dětem příkladem.

Buďte se sebou v kontaktu

Jak snadno se dá zabřednout do stereotypu! Domácnost a rodina si žádají svoje, ale na druhou stranu by vás nic z toho nemělo převálcovat. Pokud ucítíte, že se to ve vás hromadí, vyhraďte si čas na svůj koníček aspoň jednou týdně. Dělejte to, co vás baví, uvolněte se a nemyslete na denní povinnosti. Považujte to za přestávku od úkolů!

V případě nouze zhluboka dýchejte

Jistě, existují chvíle, kdy připomínáte sopku před výbuchem. Meditace a hluboké dýchání vám pomohou zvládnout vaše emoce lépe než krátký dýchánek u kávy s kamarádkou. Dýchejte do břicha a osvojte si techniky hlubokého dechu. Uvidíte, že se začnete cítit mnohem lépe – den po dni.

Zůstaňte ve spojení se svým partnerem

Mnoho mužů si stěžuje, že s příchodem dětí se z jejich partnerek stávají služky vlastních potomků, které nemají čas na společný partnerský život. Nutno říci, že jejich připomínky jsou (někdy) věcné. Ujistěte se, že protějšek neplní jen roli otce a spolubydlícího, ale stále je vaším druhem. Aspoň jednou týdně se věnujte jen sami sobě, vyrazte mezi lidi, odpočívejte, buďte spolu. Spokojenost rodičů – a hlavně ta vaše – se posléze odrazí na chodu celé rodiny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat