Předčasný porod nejméně hrozí ženám ve věku 30 až 34 let

Velmi mladé a stárnoucí matky jsou nejvíce ohroženy předčasným porodem. Nedonošené dítě pak celý život čelí vážným vývojovým vadám. A protože věk matek se v posledních letech zvyšuje, snaží se vědci podchytit všechna zdravotní rizika. Z hlediska předčasného porodu jsou na tom ale matky po třicítce lépe než ty před třicítkou. Nejméně ohroženy nedonošením dítěte jsou totiž rodičky ve věku třicet až čtyřiatřicet let.

Nejvíce matky mající nad čtyřicet let a po nich ty do čtyřiadvaceti let věku. Vyplývá to z analýzy 165 tisíc těhotenství z osmi nemocnic v kanadském Québeku.

„I když do analýzy zahrneme další významné faktory pro předčasný porod, nejvyšší riziko hrozí matkám nad čtyřicet let věku, za nimi pak matkám ve věku dvacet až čtyřiadvacet let a nejméně těm ve věku třicet až čtyřiatřicet let,“ tvrdí autor výzkumu doktor Florent Fuchs.

Biologicky vzato je žena připravena na těhotenství nejlépe ve věku osmnáct až pětatřicet let. Z hlediska rizika předčasného porodu se však jeví závěr tohoto období jako ideální. Po pětatřicítce prudce vzrůstají rizika zdravotních potíží u matky i dítěte.

Vitaminy pro maminku i dítě

V těhotenství, ať už vás potká ve dvaceti nebo ve čtyřiceti, je důležitá vyvážená, zdravá strava, aby bylo zajištěno dobré zdraví matky a dítěte. Jídelníček během těhotenství by měl zahrnovat ovoce a zeleninu, mléčné výrobky, drůbež, celozrnné pečivo a těstoviny, luštěniny, ryby s nízkým obsahem rtuti a libové červené maso. Strava nastávající maminky by měla být pestrá a výživná. Tyto vitaminy jsou pro nastávající maminky přímo nepostradatelné!

Vitamin A a beta karoten

Vitamin A a beta karoten pomáhají při vývoji kostí a zubů. Tyto vitaminy jsou převážně v mléce, vejcích, bramborách, mrkvi, dýních, špenátu, brokolici a oranžové a žluté zelenině. Tento vitamin je známý pro podporu zdravého reprodukčního systému. Nedostatek vitaminu A může způsobit xeroftalmii u těhotných žen, zvýšit riziko vzniku anémie a může vést k pomalému růstu kojence.

Vitaminy skupiny B

Vitamin B1 je nutný ke zvýšení energetické hladiny a regulaci nervového systému. Najdete jej v celozrnných obilovinách, pšeničných klíčcích, obilných klíčích, lilku, rajčatech, špenátu, ořechách, luštěnin, těstovinách, rýži a vejcích.

Vitamin B2, známý také jako riboflavin, udržuje zdravou kůži, dobrý zrak, má vliv na na celkový metabolismus. Převážně se vyskytuje v mléčných výrobcích, vejcích, masu, rybách, drůbeži, brokolici, avokádu, houbách, fazolích a v zelené listové zelenině.

Vitamin B3 podporuje nejen nervovou soustavu a trávení, ale také pomáhá udržovat zdravou pokožku. Vitamin B3 se vyskytuje hlavně v potravinách s vysokým obsahem bílkovin, například v luštěninách, tvarohu, hnědé rýži, bramborech, vejcích, arašídech, pivovarských kvasnicích, sýrech, ječmenu, ovsu, rybách, masu a mléku.

Vitamin B6 pomáhá těhotným ženám překonat ranní nevolnost a zvracení. Pomáhá vytvářet červené krvinky, také napomáhá při vývoji mozku dítěte během těhotenství a posiluje imunitní systém. Vitamin je přítomen ve vejcích, rybách, drůbežím a vepřovém masu, luštěninách, brokolici, mrkvi, melounu, kapustě, špenátu, banánech a ve slunečnicových semínkách.

Nedostatek vitaminu B9 může vést k abnormalitám u matky i dítěte. Navíc je důležitý pro výživu placenty a jeho hladina by se měla udržovat i před početím. Kyselina listová se nachází převážně zelené listové zelenině.

Vitamin B12 pomáhá s neurologickým vývojem nenarozeného dítěte a také při tvorbě krevních buněk. Nedostatek tohoto vitaminu během těhotenství může způsobit zdravotní problémy jak u dítěte, tak u matky. Některé z nich zahrnují špatný rozvoj mozku a anémii. Vitamin najdete v převážně v živočišných produktech.

Vitamin C

Vitamin C pomáhá zvyšovat imunitu v těle. Také pomáhá tělu absorbovat železo. Navíc je to silný antioxidant, který chrání tkáně před poškozením. Na vitamin C jsou bohaté především citrusové plody.

Vitamin D

Vitamin D pomáhá při tvorbě kostí a zubů. Pomáhá tělu využívat vápník a fosfor, a tak chrání matku a plod. Vyskytuje se převážně v mléce, vejcích, mase, margarínu, sójových výrobcích a rybách (zejména mastných rybách) a také z přirozeného slunečního záření.

Vitamin E

Vitamin E je známý svými antioxidačními vlastnostmi. Pomáhá posilovat imunitní systém a podporuje rozšíření krevních cév. Je velmi užitečný pro léčbu těhotenské žloutenky. Vyskytuje se hlavně v obilninách, rostlinném oleji, špenátu, pšeničných klíčkách a oříšcích.

Vitamin K

Vitamin K je užitečný při léčbě problémů se srážlivostí krve. Vitamin K najdete v listové zelenině, masu, rybách a vejcích.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat