Čím lepší vztah máte s rodiči, tím déle budete žít, překvapují vědci

Rodina je základ nejen státu. Ukázalo se, že to, jak dobře vycházíte se svými blízkými, přímo ovlivňuje váš zdravotní stav, psychickou pohodu a dokonce i počet přátel. O důvod víc, proč rodičům volat častěji!

Vztah s matkou a otcem. Jak by se dal charakterizovat ten váš? Pokud mezi vámi vládne naprostá harmonie, souhra a přátelství, můžete si jen gratulovat. Máte totiž „našlápnuto“ k nezlomnému zdraví, psychické pohodě a pozor – dokonce i k dlouhověkosti. Tento zajímavý postoj teď zaujali vědci, kteří tvrdí, že silné pouto k rodičům zlepšuje život ve všech směrech. Na jakém principu to vlastně funguje?

Blaho pod rodnou střechou

Americká studie provedená na Kalifornské univerzitě se pořádně zaměřila na vztahy mezi dětmi a rodiči. Odborníci do svého průzkumu zahrnuli celkem 1600 jedinců z řad obou pohlaví. Náhodně oslovení respondenti byli různého věku, pocházeli z lišících se sociálních vrstev a vykonávali rozličná povolání. Všichni aktéři pak formou dotazníku hodnotili, jak to mají v rodině „hozené“.

Dlužno dodat, že nešlo jen o prosté popsání vzájemných vazeb, výzkumníky zajímalo, jak často aktéři svůj rodný dům navštěvují. Také to, zda se s matkou nebo otcem radí o důležitých životních rozhodnutích, a kdy naposledy slavili pohromadě významné rodinné události. Souběžně se účastníci podrobili i lékařským a psychologickým testům. Po nashromáždění všech získaných dat došlo na analýzu, která přinesla mnohá překvapení.

Zdroj zdraví a štěstí? Vaše matka

Vyšlo totiž najevo, že ti, kteří spojitost zejména s matkou popsali jako pevnou, mají více přátel, vykazují větší empatickou citlivost, lepší zdravotní stav a stabilnější psychiku. Pochopitelně v porovnání s těmi, jejichž mateřské pouto bylo z nějakého důvodu narušeno či úplně přerušeno. Z toho odborníci vyvozují jasný závěr – fungující rodinné vztahy mají na fyzické a psychické zdraví blahodárný vliv. Dokonce tak velký, že snižují náchylnost k nemocem, proto mohou přispět k prodloužení života! Co vy na to? Není ideální čas na návštěvu místa, kde jste vyrůstali?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat