Dysfunkční styly rodičovství. Možná je také používáte

Rodičovství je možná nesložitější životní úlohou vůbec. Dokonalý v tomto směru není nikdo, a také se často stává, že se nejeden tatínek nebo maminka dopouštějí mnoha přešlapů. Které chování má negativní vliv na celou rodinu? Vyhněte se šesti dysfunkčním stylům rodičovství!

Americká rodinná terapeutka Michelle Anthony na své blogu popisuje, že co se výchovy dětí týče, tak převážně šest rodičovských stylů nikdy nedělá dobrotu. Poznáváte se v nějaké z těchto kategorií?

Rodič může mít všechno

Vidíte dospělost jako čas na splnění všech svých snů v tomto životě, jenže vaše děti jsou jen malou součástí toho všeho. „Celý život jsem tvrdě pracovala  teď je čas na mě!“ Taky si říkáte něco podobného? Věnujete se jen sami sobě a necháváte své ratolesti napospas osudu? Pak podle zmíněné terapeutky patříte k těm, kdo se rádi prezentují roztomilou rodinkou na vánočních přáních, ale zároveň touží po svobodě a klidu.

„Děti vychovávané takovým rodičem často vyrůstají s tendencemi vzájemné závislosti, usilují o přijetí od ostatních, jsou nerealistické svým pohledem na sebe a trpí pocity nejistoty,“ dodává Michelle Anthony.

Rodič, který neříká „ne“

Někteří rodiče rádi říkají „ano“, protože tím předcházejí scénám ze strany svých dětí. Radši jim vyhoví, aby se nad nimi nikdo nepohoršoval, netouží čelit konfliktům. Tito lidé často tvrdí, že chtějí svým dětem dát to, co oni sami nikdy neměli. Pak není divu, že neexistují žádné hranice ani disciplína.

„Když se vaše děti stanou staršími a vyberou si své vrstevníky, zjistíte, že vám najednou nestačí síly k tomu, abyste si udrželi jejich náklonnost. Připadáte si nemilovaní, navíc vaše děti nejsou schopné kultivovat zdravé emocionální hranice s ostatními,“ dodává terapeutka.

Rodič – pedant a trenér

Dětství? Nadhodnocené! Děti musí mít režim, být ukázněné, cílevědomé a musí toužit po úspěchu. Selhání se nepřipouští! Nikdo chyby nedělá! Tito rodiče mají na své děti veliké nároky, a to pravděpodobně proto, že i oni byli takto vychováváni. Děti rodičů pedantů a trenérů často trpí pocity úzkosti a depresemi, nemohou se uvolnit a bojují se závislostmi.

Rodič typu manažer a chůva v jednom

Musíte mít dokonalý přehled o pocitech, emocích, aktivitách i přátelích svého dítěte. Domníváte se, že je vaší povinností ho neustále kontrolovat a udržovat na správné cestě (té vaší, samozřejmě). Jakmile něco nemáte pod palcem, jste nesví. Váš rodičovský styl přitom odráží vlastní obavy ze života. Svoji nejistotu a úzkost však přenášíte na své dítě! To pak obvykle vyrůstá s pochybnostmi o sobě samém, v dospělosti často trpí bolestmi žaludku a poruchami příjmu potravy.

Kritizující rodič

Tento rodič si zkrátka nemůže pomoci, ale neustále poukazuje na to, co je špatně, a zároveň se domnívá, že je to pro jeho dítě velký dar. Myslíte si to samé? Pak se pravděpodobně jedná o rodinné dědictví. Podle výše zmíněné odbornice můžete počítat s tím, že se vaše dítě setká se šikanou od ostatních, bude pociťovat nejistotu a obviňovat druhé za své chyby.

Nepřítomný rodič

Narozeniny, první vypadlý zub, premiérový den ve škole, vysoká škola, svatba, rozvod…. Pokud u těchto událostí nejste a považujete svoji nepřítomnost za cestu k nezávislosti svých dětí, taky ani to není ten nejlepší způsob, jak je vychovávat.

„Rodič s touto dysfunkcí nemá žádné hranice v čase a považuje společné chvíle, spánek či odpočinek za slabost. Zatímco se chlubí pracovním výkonem, podstatné věci mu unikají. Asi není nutné podotýkat, že děti vychovávané tímto rodičem, často vyrůstají příliš rychle, stávají se sexuálně promiskuitními, mají nízkou sebehodnotu a vyžadují nadřazenou pozornost,“ uzavírá Michelle Anthony.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat