Mami, je mi zle. Jak bojovat s nevolností v autě

07.03.2018 | Děti a rodina

Jsou pro vás cesty autem či jinými dopravními prostředky poměrně dobrodružné, protože vaše dítě po pár minutách v sedačce začíná zvracet? Na zvládnutí nevolnosti v dopravním prostředku naštěstí pomáhá několik osvědčených triků a postupů. A co víc, většina se dá použít i u dospělých, kteří také nebývají této nepříjemnosti často ušetřeni.

Některé děti zvládají jízdu autem bez větších problémů, pro jiné je přímo utrpením. Trápí je totiž kinetóza – nemoc z pohybu, která se projevuje zvracením.

Pokud i vy řešíte stejný problém, nejspíš oceníte rady MUDr. Ferdinanda Poláka z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a Štěpánky Štrougalové z Baby Clubu Juklík, zkušené cestovatelky a maminky čtyř dětí.

Když kniha není kamarád

Kinetóza je laicky řečeno stav, kdy je mozek zmatený ze signálů, které k němu přicházejí. „Organismus „nechápe“, že se pohybuje, i když pro to nic nedělá. A nejhorší je to při čtení. Oko sleduje statická písmena, ale tělo zaznamenává změnu polohy,“ vysvětluje zakladatelka dětského klubu, zkušená cestovatelka a maminka čtyř dětí Štěpánka Štrougalová.

A připomíná první důležitou zásadu. „Při cestování autem se vyvarujte prohlížení a čtení knížek, které u citlivých jedinců kinetózu spolehlivě spustí. Lepší je dopřát dětem písničky či pohádku, věnovat se slovním hrám či společnému pozorování okolní krajiny.“

Na plánování záleží

Pokud máte vůz se třemi řadami sedadel, dítě by vždy mělo sedět vepředu co nejblíže řidiči (i malé dítě může sedět na místě spolujezdce – ve „vajíčku“ nebo v autosedačce). Jestliže je to možné, vydejte se na cestu raději v noci. A pokud to jde, dejte přednost dálnicím a rovným úsekům. Určitě se však vyhněte serpentinám, které snadno rozhoupou i dospělácký žaludek.

„Během jízdy dopřejte dětem i sobě časté přestávky, během nichž se všichni protáhnete a občerstvíte, a plně respektujte dětské potřeby – u nejmenších je signálem něčeho špatného pofňukávání. Starší dítě si třeba řekne, že chce, aby „auto jelo pomaleji“ – to je jasný signál pro přestávku,” radí Štěpánka Štrougalová.

Síla bylinek

Na klidný průběh cesty může mít vliv i složení potravy, kterou dítě jedlo před nástupem do auta. Doporučují se jen netučné, nekořeněné pokrmy. Skvělé jsou i zázvorové sušenky a bonbony, jež zklidní žaludek. Dětem většinou zázvor nechutná, v tom případě jsou řešením zázvorové tablety, které chuť a vůni koření postrádají.

Důležitý je pravidelný pitný režim. Pro žaludek je vhodný např. mátový čaj. Pokud ho dětem osladíte medem či hroznovým cukrem, rychle si na něj zvyknou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat