Čím si jako mámy samy zbytečně komplikujeme život

Mateřství je krásné, o tom není pochyb. A že je občas i pořádně těžké, to také není žádným tajemstvím. Ne vždy jsou ale na vině jen děti, partner nebo nejrůznější nepříznivé okolnosti. Občas si těžkosti přiděláváme i my samy. Kterým se vyhnout především?

Když mají všichni přednost

Všimla jste si někdy, jak neustále pečujete o druhé, ale na sebe nějak nemáte čas ani sílu? A kdy jste si naposledy koupila něco hezkého na sebe nebo si prostě udělala v obchodě radost nějakou maličkostí? Zatímco bezdětné ženy jsou za oblečení, boty, kosmetiku a obecně péči o sebe schopny utratit polovinu výplaty, jakmile se z nich stanou mámy, svou vlastní osobu a své potřeby zcela upozadí a věnují energii i finance jen a jen rodině, především dětem. A tak v zimě mrznou v prošoupaném, sedm let starém kabátu a v opravně obuvi na ně jen smutně koukají, když už si pošesté nechávají podrazit kozačky.

Ačkoli i to je jakousi součástí mateřského instinktu, je to velmi nebezpečná cesta. Když občas uděláte radost i době, nebudete se cítit tak frustrovaně, budete spokojenější – a i vaše rodina bude mít hned lepší náladu. Určitě si na to z dětství vzpomenete i vy – když měla vaše maminka špatnou náladu, nasákl jí jako houba i zbytek rodiny... Tak myslete občas i na sebe!

Perfekcionistka každým coulem

Dala jste sama sobě jasný úkol – v zaměstnání budete pracovnicí měsíce, doma pak perfektní mámou svým dětem a chápavou partnerkou i žhavou milenkou svému muži. Všechno zvládáte s chladnou hlavou a přehledem, bez jediného zaváhání, rodina klape jako hodinky, byt je vycíděný do posledního koutu... Tedy do chvíle, než se z toho zhroutíte.

Snaha o dokonalost na všech frontách je zbytečným plýtváním sil, navíc vzhledem k tomu, že dokonalost prostě neexistuje, budete neustále rozčarovaná a frustrovaná z toho, že se vám nevede podle vašich představ. Takže zařaďte zpátečku a pamatujte, že vaším cílem je spokojená rodina a tím i váš spokojený život (včetně toho pracovního), ne dokonalost na všech frontách!

Závody v mateřství?

Všimla jste si někdy, jak často se porovnáváte s jinými lidmi? Potřeba soutěžit se svým okolím je v člověku přirozeně „zabudována“. A mateřstvím rozhodně nevymizí. Naopak. Zvědavými pohledy budete měřit každou maminku a každé dítě ve věku toho vašeho, které potkáte. „Cože, Pavlík už začíná chodit?“ „Kolik slov vlastně ta Hanička už říká?“ „Jestlipak Daniela zhubla po porodu už tolik kilogramů, co já?“ „A vida, Janě taky občas ujedou nervy a zařve.“ Poznáváte se?

Každá máma mívá tendence porovnávat nejen pokroky svého dítěte, ale i sebe. Na tom není nic divného, ale ani extra prospěšného. Pokud totiž nevycházíte z onoho porovnávání vítězně, můžete se začít cítit méněcenně, a to nikdy není moudré. Takže se snažte uklidnit – vaše dítko to sousedčino za chvíli dožene a ani ona supermáma z pískoviště není tak dokonalá, jak se tváří! Všichni jsme lidé, ne superženy bez chyb.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat