Co dělat, když po porodu nesnášíte vlastního partnera

Informace, kterou vám nikdo neřekne, když čekáte dítě? Po porodu můžete začít nenávidět vlastního partnera! Jak to řešit?

Rozhozené hormony, nedostatek spánku, nárůst domácích povinnosti, méně času na partnerství jako takové. Příchod nového člena do rodiny s jejím chodem pořádně zamává. Co v takové situaci radí sociální psychologové, vztahoví kouči i sexuologové? Tohle je to nejdůležitější, co vám poradí!

Nechte partnera dělat věci vlastním způsobem

Spousta novopečených maminek má pocit, že vlastní patent na mateřství. Ohání se tím, že vědí, co a jak mají dělat, a v momentě, kdy si partner nepočíná podle jejich představ, jsou agresivní a náchylné k hádkám. To není dobře. Proto nekulte oči, když protějšek mění plenku jinak než vy, nebo nepoužije zásypový pudr. Někdy příště ho na to upozorněte, nebo ho nechte, aby se vám díval po ruce, jak to děláte vy. A zbytek nechte na něm! Kritika propast vztahu mezi vámi pouze prohloubí.

Nebojujte

Konflikt je přirozený, ale v rámci partnerství by jeho součástí neměly být nadávky, vulgární výrazy ani fyzické napadání. Pokud svého partnera nenávidíte třeba proto, že vám ve vašich očích s ničím nepomůže, zkuste změnit formulaci. „Zlato, jsem příliš unavená na to, abych miminko dala do postele. Můžeš to udělat, prosím?“ Rozhodně to zní lépe, než když mu ihned začnete vyčítat, že nikdy nic neudělá. Popsat problém je to nejdůležitější. V tomto případě je to únava – spoluúčast – žádost o pomoc.

Jasně rozdělte práci

Kdo ve které dny nakoupí? Je možné, aby v sobotu partner uvařil oběd? Sedněte si ke stolu a sepište, co je přes týden potřeba udělat. Práci si rozdělte tak, abyste oba byli spokojení. Vy pak na partnera nebudete tolik „nasazovat“, on se konečně zapojí do chodu domácnosti. V případě, že ho po porodu nemůžete vystát, vám taková spolupráce může být užitečná.

Na situaci se dívejte střízlivě

Protějšek si odpoledne zdříml na gauči a vy už supíte. „Starám se tu o dítě a on si klidně dovolí zavřít oči! Kde to jsme?“ Jakmile máte tyhle pocity, ohrožujete tím vztah víc, než si umíte připustit. Experti na vztahy radí, položit si v takové situaci otázku: „Co mě to stojí?“ Pokud si dítě tiše hraje a i vy máte možnost aspoň na jedno oko odpočívat, nepouštějte se do boje. Až se partner vyspí, může vás koneckonců vystřídat. Proč se o tom hádat? To vám nepomůže.

Neodsunujte sex

I když odpor vůči partnerovi pociťuje po porodu lecjaká novopečená maminka, platí, že pokud to jen trochu jde, neměl by se sex odsunovat na vedlejší kolej. Fyzické spojení s partnerem posiluje emocionální spojení, a to bez ohledu na to, jak dlouho spolu jste. K pohlavnímu styku však nemusí dojít za každou cenu. Mnohdy k příjemným pocitům vede mazlení, masáž, společná koupel. I v tom nejrušnějším týdnu se dá vyšetřit pár minut na něco takového. Hormonální bouře se pak mnohem lépe zvládá!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat