Pálení žáhy v těhotenství. Co ho způsobuje a jak proti němu bojovat

Zase vás pálí žáha? Možná proto, že jíte špatné potraviny a pijete naprosto nevhodné nápoje. Zkuste si dát žvýkačku a podložte si při odpočinku hlavu větším polštářem. Tak udržíte žaludeční kyseliny „na uzdě“!

Jedna z nejčastějších stížností těhotných žen se týká pálení žáhy. Ačkoli se nepříjemný pocit v nadbřišku, podivný tlak i pocit kyselosti v ústech zpravidla objevuje ke konci druhého trimestru, může se projevit i o něco dřív. I když se „těhotenská žáha“ obecně považuje za neškodnou, nelze popřít, že se jedná o úmornou záležitost. Máte s tímto nešvarem co dočinění i vy? Pak by vás mohlo zajímat, odkud se takový druh gastrointestinálního nepohodlí vlastně bere. Koho nebo co lze označit za hlavního viníka?

Hormony? Ty mají prsty všude

Možné příčiny vašeho problému jsou vlastně hned tři. První na seznamu bývají hormonální změny, které se vlivem gravidity přirozeně dějí. Velkou roli zde hraje především zvýšená hladina progesteronu. Laicky řečeno, tento hormon nejenže zpomaluje trávení, ale také povoluje „ventil“ mezi jícnem a žaludkem, který zabraňuje žaludečním kyselinám, aby putovaly do jícnu. Jakmile tato „záklopka“ nedoléhá tak, jak by měla, dochází k pálení žáhy.

Dalším důvodem pak může být rozšiřující se děloha, jež tlačí na žaludek. Ovšem ve hře je i těhotenská nadváha. Přičteme-li k tomu hříchy, jako jsou ulehnutí bezprostředně po jídle či nevhodné složení jídelníčku, palčivý problém se „ozývá“ o to intenzivněji. Lze tuto patálii, co vám doslova otravuje život, úplně zlikvidovat? Podle lékařů bohužel ne. Ale zoufat úplně nemusíte, neboť podstatně zmírnit jde určitě. Jak?

Držte se dál od určitých potravin a nápojů

Ocet, hořčice, čokoláda, rajčata a obecně kyselé potraviny by pro vás měly být tabu. Rovněž se vyhýbejte perlivým nápojům a limonádám, které se chlubí označením „light“. Tonik, kola i soda obsahují umělá sladidla zatěžující játra, což vaší situaci dvakrát nepřidá.

Menší porce, menší trable

Jezte raději vícekrát denně a po menších porcích. Každé sousto důkladně rozžvýkejte, tím značně usnadníte trávení přijaté stravy. S tím souvisí fakt, že poslední pokrm byste si měli dát nejpozději tři hodiny před spaním, aby vaše tělo mělo dostatek času všechno zpracovat. Po jídle je také dobré dát si žvýkačku. Ne, teď nejde o zdraví vašich zubů, ale jako spíš o to, že žvýkáním stimulujete slinné žlázy a neutralizujete žaludeční kyseliny.

Neležte ve vodorovné poloze

Se stále se zvětšujícím bříškem bere klidný a ničím nerušený spánek za své, co si budeme povídat. Jestli mu na jeho kvalitě ubírá i pálení žáhy, použijte pod hlavu o polštář navíc. Tím, že vypodložíte horní část těla, zůstanou žaludeční kyseliny tam, kde mají. A to se ve výsledku projeví jen pozitivně!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat