Jezte vajíčka i v těhotenství. Podporují vývoj mozku plodu

Chcete mít ze svého potomka génia, co to dotáhne hodně daleko? Pak jeho inteligenci a kognitivní funkce začněte „ladit“ už v těhotenství – tím, že do svého jídelníčku zahrnete vejce. Nebo cizrnu a hrách s květákem! Na jakém principu tahle strava funguje?

Každá nastávající maminka ví, že v období gravidity hraje výživa podstatnou roli, neboť přímo ovlivňuje zdraví i vývoj miminka. Ženám v očekávání se doporučuje konzumace kyseliny listové, která je prevencí vývojových vad plodu. Nemalý důraz se klade rovněž na zinek, jenž je klíčový pro optimální fungování imunity. Ve smyslu duševního i pohybového na vývin dítěte příznivě působí také omega-3 mastné kyseliny. Všechna tato „těhotenská pravidla“ do puntíku dodržujete? No výborně, teď k nim však přibylo další, které se týká vajec. Jak jste na tom s jejich příjmem právě vy?

Poklad ve skořápce. V čem je jeho síla?

Cholin je ve vodě rozpustná živina, o níž se dá říct jediné – je naprosto nezbytná pro hladký průběh mnoha chemických reakcí v organismu. Obzvláště důležitá je během těhotenství, protože podporuje celou řadu funkcí, včetně centrálního nervového systému, jater a srdce. Nezbytná je nejen pro vás, ale i pro vaše nenarozené, jelikož značně přispívá k vývoji jeho mozku, což se v budoucnu může projevit lepší pamětí a dokonce i vyšším IQ. Tedy alespoň takhle to vidí vědci, kteří za nejlepší zdroj cholinu považují vaječné žloutky. Znamená to, že když je budete jíst, bude vaše dítě chytřejší? Prý se to nedá vyloučit…

Kurník jako studnice potomkovy geniality?

Závěry studie, kterou „spískala“ americká Cornellova univerzita se sídlem v New Yorku, naznačují, že vajíčka jsou báječnou těhotenskou výživou, která nezůstane bez odezvy. Tamní výzkumníci monitorovali 26 gravidních žen na hranici třetího trimestru, rozdělených do dvou skupin. První sestava kromě obvyklé výživy konzumovala 480 mg cholinu denně, zatímco druhá příjem této unikátní sloučeniny téměř zdvojnásobila na 930 mg. Pak už se jen čekalo na to, až respondentky porodí, čímž se prospěšnost cholinu měla buď definitivně potvrdit, nebo naopak vyvrátit. Jak to dopadlo?

Vajíčková náklonnost nese ovoce

Jakmile kojenci přišli na svět, vědci zkoumali rychlost jejich rozpoznávání a vizuální paměť ve věku 4, 7, 10 a 13 měsíců. Z poznatků poté vyplynulo, že průměrný reakční čas byl výrazně rychlejší u dětí narozených matkám, které konzumovaly vyšší množství vajec. To podle odborníků úzce souvisí s indikátorem jejich budoucího IQ.

Studie tedy dospěla k jasnému závěru – zvýšená konzumace cholinu během těhotenství prospívá mozku novorozeněte, zlepšuje jeho paměť a zvyšuje inteligenci. Zní to zajímavě, co říkáte? Pro ty, kterým vajíčka ani za nic nechutnají, mají vědci náhradní řešení – vychvalovanou zmíněnou živinu obsahuje také květák, cizrna, hrách, losos a hovězí maso.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat