Cukrovka v těhotenství. Co dělat, když test ukáže zvýšené hodnoty

18.02.2018 | Děti a rodina

Gestační diabetes je poměrně častá diagnóza, kterou si dnes budoucí maminky od svého lékaře vyslechnou. Nevyplatí se ji však brát na lehkou váhu – zanedbaná totiž může ovlivnit zdraví nejen ženy, ale i jejího miminka.

Čeká vás orální glukózový toleranční test, tedy OGTT? Zajímá vás, co může odhalit a jaké jsou případné důsledky pozitivního výsledku? A jak udělat maximum pro zdraví své i miminka?

Sladké na zdraví

Pokud gynekolog nezachytí zvýšenou hladinu glukózy v krvi z vyšetření krve dříve, odesílá těhotné na povinný glukózový test až mezi 24. a 28. tt. Každá maminka při testu nalačno vypije 75 g glukózy rozpuštěné ve vodě.

Pro toto vyšetření jsou určeny hraniční hodnoty hladiny krevního cukru. Na počátku testu 5,1 mmol/l, v první hodině 10,0 mmol/l a 8,5 mmol/l ve druhé hodině. Pokud je dosaženo i jedné z uvedených hodnot, nebo jsou vyšší, jedná se o gestační diabetes,“ dodává MUDr. Marta Klementová, vedoucí lékařka diabetologického centra.

Tvrdí přitom, že při lékařském dohledu a péči není nutné mít zásadní obavy o zdraví plodu ani maminky. To je ohroženo při neléčené těhotenské cukrovce.

Proč zrovna já?

Začátkem je rostoucí inzulinová rezistence. V těle matky začínají kolovat hormony vytvářené placentou, oslabující účinnost vlastního inzulinu – hormonu snižujícího hladinu glukózy v krvi.V krvi matky se pak hromadí nadmíra glukózy, kterou utlumený inzulin nestačí snížit a dochází k hyperglykémii. Ta se pak přes placentu dostává i k miminku a jeho hodnoty krevního cukru rostou také.

Jak už to tak bývá, nadmíra cukrů se ukládá formou tuků a v prenatálním období tomu není jinak, navíc vede k většímu růstu miminka. Výsledkem je příliš vysoká novorozenecká váha, která s sebou nese celou řadu porodních rizik. Po odpojení se od matky pak zase u dítěte hladina glukózy v krvi rapidně klesá. Mohou se u něj objevit hypoglykémie – snížené hladiny cukru, mohou nastat dechové komplikace. Vyšší je také předpoklad novorozenecké žloutenky, ale i možnost předčasného úmrtí.   

Co můžete udělat

Přestože jasná příčina vzniku gestačního diabetu zjištěna není, existuje několik faktorů, které její vznik předvídají. Často se rozvine u žen s rodinnou anamnézu diabetes 2. typu, které jsou obéznější, nebo byla předchozí porodní váha u dítěte kolem 4 kg či těhotenskou cukrovku již prodělaly.

„Předcházet gestačnímu diabetu před i během těhotenství je možné udržováním optimální tělesné váhy, pravidelnou lehkou až středně intenzivní pohybovou aktivitou a zdravým, pestrým stravováním,“  říká MUDr. Klementová.

Pozitivnější zprávou je i to, že těhotenská cukrovka, neboli gestační diabetes, je choroba, která se objevuje jen během těhotenství a po porodu mizí.

Přesto odbornice na toto onemocnění poukazuje na vysoké riziko pro vznik diabetu v dalších letech a dodává: „Po 20 letech po porodu je riziko rozvoje až 60%, proto by měla každá žena s těhotenskou cukrovkou půl roku po porodu absolvovat opět glukózový toleranční test. Celoživotně by pak žena měla být sledována, ideálně diabetologem, každoročně podstoupit vyšetření glykémie a jednou za 3 roky opět glukózový toleranční test.“







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat