Čekáte dítě a více zapomínáte? Těhotným ženám se skutečně zhoršuje paměť

Zapomnětlivost? Další překvapivý příznak těhotenství! Požehnaný stav prý způsobuje úbytek šedé kůry mozkové, takže narušuje kognitivní funkce. O zbytek se pak postarají hormony a nedostatek spánku!

Pro těhotenství jsou typické prudké změny nálad, nevolnosti i neobvyklé chutě, což je všeobecně známá věc. A kdo to zažil na vlastní kůži, ten o tom ví svoje! Teď se ale začalo mluvit o tom, že budoucí matky to mají ztížené i v jiných směrech. Jelikož jim gravidita „útočí“ na mozek, mívají problémy s pamětí i orientací. Vážně se v radostném očekávání neobejdeme bez diáře a navigace?

Nevzpomínám si, čekám totiž dítě

Doposud se o zhoršených kognitivních funkcích těhotných žen jen šuškalo s tím, že se pořádně nevědělo, jak to doopravdy je. Nyní však toto tvrzení můžeme považovat za reálnou skutečnost. Australští vědci podrobně zkoumali 20 předešlých studií, zatímco souběžně monitorovali 1230 žen, z nichž 709 bylo gravidních. Cíl byl jasně daný – najít možnou souvislost mezi mozkovými změnami a početím. Jak to dopadlo? Hádat můžete dvakrát…

Co týden, to děravější paměť

Analýza nashromážděných dat jednoznačně prokázala, že ženy čekající potomka vykazují nejen horší paměť, ale jsou také nepozornější. Ke všemu mají i potíže s rozhodováním, orientací a plánováním – pochopitelně v porovnání s jejich negravidními kolegyněmi. Vědci jsou navíc toho názoru, že značný pokles kognitivních funkcí začíná už počátkem těhotenství a nejvýrazněji se „ozývá“ v posledním trimestru. Jste přesvědčení o tom, že vám se to nestane? Tento jev zpravidla nastává u čtyř z pěti budoucích matek, tudíž „šance“ je vysoká.

Naděje na lepší zítřky

Domníváme se, že hlavním důvodem zhoršených kognitivních funkcí je, že těhotenství ženám vyvolává úbytek šedé kůry mozkové. Nelze však opomínat ani další faktory, jako jsou například hormonální změny či nedostatek kvalitního spánku. V žádném případě zde nehovoříme o poruchách, které by snad ženám bránily ve vykonávání běžných denních činností. Jde spíš o pocit, že člověk není úplně ve formě,“ vysvětluje neuroložka a spoluautorka studie Linda Byrne. Ptáte se, kdy se to spraví? Dobrá otázka. Podle odborníků nastává zvrat k lepšímu pár týdnů po porodu. Do té doby nezbývá nic jiného, než vydržet. A všechno důležité si pro jistotu zapsat – raději tučným písmem!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat