Kojení po šest měsíců sníží riziko cukrovky u matky o polovinu

Kojení je nejlepší a nejkvalitnější formou výživy pro každé dítě. Matky, které se sobecky rozhodnou nekojit, by ale měly zbystřit. Kojení totiž prospívá také jejich vlastnímu zdraví. U žen podávajících výživu ze svých prsou dítěti po dobu alespoň šesti měsíců se totiž riziko rozvoje diabetu 2. typu sníží téměř o polovinu.

Podle vědců z kalifornské neziskové organizace Kaiser Permanente je to přesně o sedmačtyřicet procent.

Vyplývá to z analýzy životního stylu a chování žen v průběhu třicetiletého sledování. Mezi ženami, které kojily své dítě alespoň šest měsíců, je o sedmačtyřicet procent méně těch, které onemocní diabetem 2. typu později v životě. Ale i kojení v délce několika měsíců (méně než půl roku) sníží riziko o pětadvacet procent.

Podle autorů se při kojení vylučují hormony, které zlepšují reakce tkání na inzulín a snižují hladinu krevního cukru.

„Odhalili jsme velmi silný vztah mezi délkou kojení a nižším rizikem rozvoje diabetu, i když jsme do analýzy započítali všechny možné spolupůsobící faktory. Výskyt diabetu se snižuje s rostoucí délkou kojení bez ohledu na rasu, gestační diabetes, životní styl, tělesnou hmotnost a další metabolická rizika,“ tvrdí doktorka Erica Gunderson z Kaiser Permanente.

Zdravé kojení

Ovšem nejen z hlediska prevence diabetu 2. typu je kojení maminkám prospěšné. Další a další výzkumy ukazují, že tato nejpřirozenější forma krmění miminka přispívá ke zdraví žen. Jak?

Podle vědců z Harvardovy univerzity je kojení prevencí řady smrtelných zdravotních potíží v pozdějším životě. Kojení totiž snižuje riziko předčasného úmrtí na rakovinu prsu, rakovinu vaječníků a srdeční infarkt.

„Kojení je mnohem výhodnější v prevenci onemocnění a snižování rizik, než se v minulosti odhadovalo. Výsledky by měly podnítit všechny nemocnice k rozvoji programů na podporu vzdělávání nových matek o kojení jejich dětí,“ tvrdí docentka Melissa Bartick z Harvardovy univerzity.

U dětí je kojení prokazatelně prevencí leukémie, ušních infekcí, Crohnovy choroby, vředové kolitidy, infekcí trávicí soustavy, infekcí dolních cest dýchacích, obezity, nekrotické enterokolitidy a syndromu náhlého úmrtí kojenců. U "kojiček" pak snižuje riziko rakoviny prsu, rakoviny vaječníků před menopauzou a infarktu myokardu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat