Mateřství versus práce. Kolik si za péči o děti zasloužíte

Děti jsou dar, za nějž obvykle býváme neskonale vděční. Ale kdyby vám za nikdy nekončící a láskyplnou péči o ně někdo zaplatil, pak byste měli na účtu uložených už pěkných pár milionů. No vážně! Co všechno o mateřství zjistili experti?

Rodič? Ten tvrdý chleba má! Při vykonávání téhle náročné disciplíny není prostor pro odpočinek, marodění, zahálku, ani dlouhou dovolenou. Kdyby se jednalo o regulérně placené a oficiální zaměstnání, pak byste si podle odhadu prestižního časopisu Forbes přišla, a teď se raději něčeho podržte, na bezmála dva a půl milionu korun ročně. Nevěříte? Pak si pochvalně poklepejte rameno a čtěte dál.

Superman v sukni. Hrdina dneška?

Nedávná americká studie, které se zúčastnilo celkem dva tisíce matek s dětmi od dvou do dvanácti let, odhalila šokující fakta. Z jejích závěrů jednoznačně vyplývá, že průměrná žena začíná naplno fungovat před půl sedmou ráno, přičemž se zastaví přibližně v půl deváté večer. Když si to spočítáte, stejně jako to udělali odborníci, dojdete ke zjištění , že tahle pracovní doba týkající se péče o děti a zajištění chodu domácnosti, trvá 14 hodin. Trochu přesčas, že?

Pauza? Musí stačit hodina

Ne snad, že by si člověk chtěl stěžovat, ale v takovém případě to dělá 98 hodin týdně a 392 hodin měsíčně. Takové číslo překvapilo i samotné výzkumníky, kteří rovněž zjistili, že běžná matka má denně zhruba 67 minut volného času. Pochopitelně jen v případě, že má hotovo. Tedy vyzvedne děti ze školky a školy, udělá s nimi úkoly a postará se o jejich stravu. Dále je nutné také vyprat, prádlo pověsit, poklidit a nakoupit. Žádný div, že se nejedna dáma cítí pod velkým tlakem, což se negativně podepisuje na její psychice. Vnímáte to stejně?

Nervy nadranc jako standardní stav

Přibližně 40 % monitorovaných žen bez obalu přiznalo, že spásu hledají v kofeinu a kávě, bez jejíž konzumace by bylo zvládnutí všech povinností naprosto nemyslitelné. Celých 72 % zúčastněných zastánkyň něžného pohlaví dle vlastních slov vnímalo svůj život jako stresující.

„Závěry našeho průzkumu jasně poukazují na to, jak těžká a náročná je role matky, neboť představuje nepřetržitou službu plnou úkolů a povinností,“ uvádí spoluautorka průzkumu Casey Lewis, která je specialistkou na zdraví a výživu. Co vy na to, asi se shodneme na tom, že i když je tahle „práce“ těžkou dřinou, stejně byste neměnila, nebo snad ano?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat