Nejhorší dětské zlozvyky. Máte doma okusovače, nebo dloubače?

21.04.2018 | Děti a rodina

Každý z nás má nějaký zlozvyk, kterým takzvaně „upouští páru“. Některé z nich dovedou být dost odpudivé. Zbavit se zlozvyků je nesmírně složité, neboť jde ve své podstatě již o vypěstovaný tik. Vypsali jsme vám ty z nich, které se nejvíce týkají dětí a mohou nepříznivě ovlivňovat i jejich zdraví či společenské postavení.

Okusování nehtů

Je asi nejrozšířenější zlozvyk hned po „dospěláckém“ kouření. Zásadní problém, který plyne z kousání nehtů, je ten, že se do vytvořených záděr a odkrytých nehtových lůžek zanáší infekce, která bývá velmi bolestivá. Nutí pak děti nehty opakovaně „opravovat“ přičemž je výsledek vždy jen horší. Kromě toho se za nehty ukrývá mnoho bakterií a špíny. Ze strkání špinavých rukou do úst vznikají například afty.

Velice nepříjemným parazitem, kterého můžeme za svými nehty najít je roup dětský. Malí červíci rádi hnízdí v dětských střevech, v noci vylézají klást vajíčka okolo řitního otvoru, který díky tomu úporně svědí a nutí děti se drbat. Když si po takovém podrbání opět strčí prsty do pusy, stává se z toho bludný kruh.

K sehnání jsou například speciální bezbarvé laky na nehty, které jsou odporně hořké, nebo můžete zkusit metodu našich babiček, kdy strkaly „okusovačům“ prsty do pepře.

Dloubání v nose

Kapitola obzvláště odpudivá. Chvíli je prst v nose a pak šup s ním do pusy. Nechutné, že? Z průzkumu v mateřských školách se zjistilo, že tento zlozvyk má celých 80 % dětí. Na rozdíl od kousání nehtů se ve většině případů tento nešvar vytratí sám s postupem věku. I tak je ale vhodné dítě upozorňovat, aby to nedělalo, kdykoli ho uvidíte s prstem u nosu.

Zajímavé ale je, že vědci díky svým studiím zjistili, že pojídáním obsahu z nosu můžete přispívat k lepšímu zdraví. Pravidelnou dodávkou bakterií do svého těla nutíte aktivovat imunitní systém, který pomáhá bakterie ničit, a tím ho udržujete ve formě. I přesto si nemyslíme, že by to mělo být důvodem k pojídání holubů.

Cucání palce

Tenhle rituál je přenesený z kojeneckého období. Odnaučuje se hůř, než zvyk na dudlík. Palec dítěti jednoduše neseberete. Problém nastává tehdy, kdy už má dítě vyvinutý chrup a častým cucáním palce může narušit jeho postavení. Tento zvyk většinou samovolně vymizí okolo třetího roku. Pokud ale přetrvává až do období mezi pátým a šestým rokem, je načase pokusit se ho dítě odnaučit.

Zkuste vysledovat situaci, kdy si dítě strká palec do pusy a odveďte jeho pozornost jinou aktivitou. Pokud si dítě cucá palec hlavně při usínání, zkuste mu tuto činnost nahradit třeba novou hračkou. Především na dítě netlačte. S největší pravděpodobností s tím přestane postupem času samo.

Zvyk je železná košile

Ať už je to kousání nehtů, popotahování nudlí nebo mlaskání, je důležité si uvědomit, že jde vždy o činnost spojenou s psychickým uvolňováním. Téměř všechny zlozvyky pocházejí z vnitřního napětí a v mnoha případech si děti ani neuvědomují, že je dělají. Neměli byste na ně křičet, pouze je upozorňujte vždy, když je přistihnete, a vysvětlete jim, že to vypadá ošklivě a mohou být nemocní. Odvykání zlozvyků je vždy běh na dlouhou trať, buďte důslední a trpěliví. Určitě je to časem přejde.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat