Dnešní děti se neumějí samy zabavit. Naučte je to

29.04.2018 | Děti a rodina

Sluníčko svítí, teplé počasí nás láká ven, ale děti nejeví zájem. Bloumají domem jako těla bez duše, a když je nabádáte, aby šly něco dělat, odpovídají, že nevědí co. Neustále nám dávají najevo, že se nudí, ale když jim navrhnete program, odmítají ho. Máte to taky tak?

Začněte u sebe

Možná se na své děti zlobíte, ale hlavní příčina toho, proč si neumějí najít zábavu je, že děti málo vedeme k jiným aktivitám. Jsou zvyklé prosedět hodiny u počítačů, telefonů, tabletů atd. Když pak vezmeme v potaz, jak rychle se na těchto věcech vyvíjí závislost, nemůžeme se pak divit, že dítě nevyhledává žádné jiné činnosti. V tomhle případě je to o to těžší, neboť děti toto často vidí u svých rodičů. Oba mají v ruce telefon, ale dítěti ho zakazují. Buďte jim příkladem.

Motivujte je

Motivujte ho vy! Odložte elektroniku a vyražte společně ven. Jeďte na výlet, zahrajte si společenskou hru nebo běžte jen tak na procházku. Nenechte se odradit, když vaše dítě nebude sdílet prvotní nadšení ze společné túry. Časem si zvykne a bude se těšit na další akce s rodinou. Ukažte dětem, že existují i jiné druhy zábavy, než sedět doma.

Naučte je

Není to ale jen o elektronice. Rodiče dětem nakoupí drahé a krásné hračky, posadí je s nimi na koberec a čekají, že budou mít celý den klid. Nabádají je, aby si šly ven zahrát fotbal, ale sami zůstávají doma. Nejdříve děti musíme naučit, jak si hrát, teprve pak po nich můžeme chtít, aby se zabavily samy. Nezahlcujte je příliš. Ukažte jim jak na to a zbytek nechte na nich.

Buďte vynalézaví

Sbírejte roličky od kuchyňských utěrek, kousky látky z vyřazených oděvů, kamínky, které děti přinesou, korálky i knoflíky, prostě všechno co nezabere moc místa a dá se použít v deštivých dnech na zabavení ratolestí. Nechte je tvořit a vynalézat. Zabírá to.

Nechte je nudit

Nuda je důležitá věc. Dítě se musí naučit, jak by mohlo využít svůj volný čas bez pomoci rodiče. Pakliže bude rodič neustále vymýšlet aktivity, nebude mít dítě potřebu přemýšlet nad tím, co by chtělo skutečně dělat. Věřte, že mu trocha té nudy neuškodí a okolnosti ho donutí začít přemýšlet, jak a čím se zabavit.

Všeho moc škodí

V některých rodinách mají naproti tomu děti aktivit až moc. V pondělí plavání, v úterý a ve čtvrtek keramiku, ve středu chodí do houslí a v sobotu a v neděli nechce dítě vystrčit nos z domu, ani si hrát. Chce se jen dívat na televizi a vy nechápete proč. Vžijte se do jejich kůže a představte si, že jste celý den v práci a potom jdete na hodinu do fitka. Taky jste rádi, že dorazíte domů a máte klid? Děti to mají stejně. Pokud víte, že má dítě přes týden hodně aktivit, nenuťte je do dalších. Mají nárok na odpočinek i trochu té nudy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat