Vystavte se slunci i v těhotenství. Snížíte riziko astmatu u dítěte

Bojíte se s bříškem chodit na slunce, proto se raději schováváte ve stínu? Hoďte obavy za hlavu a nechte se klidně pohladit hřejivými paprsky. A zvláště v případě, že jste ve druhém trimestru! Přesně v tuto chvíli můžete pro prevenci astmatu u nenarozeného potomka udělat maximum.

Astma u dětí? Lékaři varují, že malých pacientů s tímto chronickým onemocněním dýchacích cest neustále přibývá. Ostatně, jejich domněnky potvrzují i statistiky, které počet astmatiků v řadách těch nejmenších odhadují na zhruba 16 %. Dá se téhle lapálii nějak předejít? Prý ano, a jisté preventivní kroky se dají učinit už v těhotenství.

Opalování pupků jako zaručená prevence?

Máte ráda slunce? A momentálně jste v radostném očekávání? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Tyto dva aspekty se totiž nejen nevylučují, ale přímo doporučují. Američtí výzkumníci z Harvardovy univerzity ve spolupráci s odborníky z Massachusettského technologického institutu provedli zajímavou studii, ze které vyplynulo, že vystavování se slunci během těhotenství je pro zdraví ratolesti skutečně prospěšné. Jak se něco takového zjistilo? Bádaní bylo dlouhé a náročné, nicméně přineslo ty nejpřekvapivější a nejlepší výsledky.

Síla blahodárných paprsků, která šokuje

Vědci rozhodně neponechali nic náhodě, neboť zkoumali tisíce narozených dětí a klimatické podmínky hned v několika amerických státech. Poté srovnávali rozdíly v úrovních slunečního záření a v různých časových obdobích monitorovali i zdravotní stav batolat. Při analýze nashromážděných dat experti došli k názoru, že děti, které se rodí ve slunečných oblastech, vykazují nižší náchylnost k astmatu. Má to však jednu podmínku – žena musí ze stínu vystupovat výhradně ve druhém trimestru těhotenství. Proč zrovna ten je tolik zásadní?

Rýsuje se imunita a vlastně i budoucnost

Druhý trimestr začíná koncem 13. týdne a končí ve 27. týdnu gravidity. Říká se, že je ze všech tří vůbec nejpříjemnější a nejkrásnější, protože mizí těhotenská nevolnost i velká únava. Bříško také ještě není tak veliké, aby jeho nositelku nějak omezovalo ve vykonávání běžných denních činností. V tomto období plod začíná produkovat tekutiny a startuje vývoj jeho slizničního a imunitního systému. A to je přesně ono.

Čerpejte déčko, jak to jenom jde

Právě vitamin D, který nastávající matka čerpá ze slunce, tyto systémy posilují, což může v budoucnu zapůsobit jako prevence dětského astmatu. A zní to celkem logicky – pokud si maličké vybuduje protilátky již v prenatálním věku, po narození bude odolnější vůči všem neduhům, které se o něj budou pokoušet. Alespoň tak to vidí vědci, kteří si v tomhle nekompromisně stojí za svým. Zajímavé zjištění, nemyslíte?






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat