Děti jsou u babičky a vám se nestýská? Zapomeňte na výčitky

08.06.2018 | Děti a rodina

S dětmi pod jednou střechou žijete každý den. Trávíte s nimi mnoho času a kromě pobytu v práci s nimi býváte prakticky nepřetržitě. Pak odjedou k babičce nebo strýčkům či tetičkám a vy najednou zjišťujete, že vám ratolest vůbec nechybí, přitom vaše kamarádky bez svých děti nemohou být ani vteřinu?

Nemějte kvůli tomu výčitky. Je to naprosto v pořádku.

Myslete na sebe

Trávit s jakoukoli osobou každý den je téměř nemožné. Tedy možné to je, ale ne bez toho aniž by si někdy „lezli na nervy“. Každý z nás má právo si oddechnout a setkat se s jinými lidmi. Právě občasné odloučení od členů domácnosti je velmi ozdravné pro vztah mezi nimi samotnými.

V případě manželů či partnerů je řešení jednoduché. Manželka si občas vyrazí s kamarádkou do kina, manžel s přáteli na skleničku, ale v případě dětí to bývá jiné. Trápí vás výčitky svědomí, že je odkládáte na hlídání, abyste si užili vlastní zábavu. Z takových důvodů nejeden rodič od plánů upustí nebo nakonec vezme děti s sebou.

Když ale vezmete v potaz, že s nimi strávíte přibližně osmnáct let, je jeden víkend bez nich jako kapka v moři. Udělejte si čas pro sebe.

Máte dojem, že jste sobci?

Děti odjedou na týden na prázdniny, vy si užíváte jako nikdy a na dětičky si ani nevzpomenete? A proč by ne? Teď si asi mnoho rodičů řekne, že je to sobecké, ale zamyslete se. V momentě, kdy se děti narodí, se celý svět podřídí jim. Celý denní harmonogram je do puntíku nastavený podle toho, kdy Pepíček spinká, Janička papá nebo má Jiříček koupání. Situace se rutinně opakuje den za dnem, až k monotónnímu obsluhování našich ratolestí přibude konec mateřské a nástup do školky a práce. Pak se situace stává jen hektičtější.

Každý rodič má právo na kousek života, který vedl předtím, než se rodina rozšířila a ani v nejmenším byste z něj neměli upouštět v plném rozsahu. Je pochopitelné, že si již nevyrazíte, kdykoli a kamkoli a člověk musí trochu víc plánovat, ale rozhodně není dobré podřizovat celý život jen dětem. Nemějte strach, však ony si na vás za chvilku také ani nevzpomenou, a to ani tehdy, když se cestou k babičce chytají futer a za hysterického pláče odmítají opustit váš dům.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat