Když je miminko uplakané a nechce spát, zaviňte ho

01.06.2018 | Děti a rodina

Na trhu je dnes k dostání mnoho variant všelijakých zavinovaček pro miminka. Má to také své opodstatnění. Odborníci se postupně čím dál více shodují, že je novorozencům zavinování nejen příjemné, ale má velký vliv na kvalitu jeho spánku. Zavinutí vám může pomoci vyřešit problém s uplakaným a nespavým miminkem, je však třeba začít včas.

Novorozenci je milují

Přestože se nám může zdát zavinování nepříjemné, čerstvá miminka ho obvykle mají ráda. Zavinovačka jim dodává pocit bezpečí. Mohou se alespoň na chvilku zase vrátit do teplého, stísněného prostoru, na který bylo zvyklé v mámině bříšku. Hlavním smyslem zavinování je tedy navození pocitu bezpečí a klidu známého z maminčiny dělohy.

Kromě toho zavinutí miminko uklidní a zabrání nekoordinovanému pohybu ručiček. Právě tyto samovolné pohyby, nazývané jako Moroův reflex, často vedou k probuzení a leknutí, které je následováno pláčem. Tento reflex je naprosto přirozený a přetrvává přibližně do čtyř měsíců věku dítěte, pomáhá totiž ve vývoji dýchacího systému očních pohybů. Jakmile dojde k omezení těchto pohybů, stane se spánek klidnějším.

Do čeho zavinout

Zavinovačky jsou různé. Elastické, klasické se stuhami nebo rychlozavinovačky na suchý zip. Pro těsné zavinutí ale nejlépe poslouží čtvercová bavlněná plena.

  • Položte plenu proti sobě tak, aby připomínala kosočtverec.
  • Horní cíp, kde bude mít miminko hlavu, přehněte zhruba o 15 cm.
  • Miminko položte tak, aby přehnutá část pleny končila v polovině délky jeho krku.
  • Miminku dejte ruce podél těla.
  • Pevně převiňte přes miminko levý cíp zavinovačky tak, aby ruka byla napevno u těla. Okraj zastrčte pod miminko.
  • Potom přehněte spodní okraj přes nožičky, ten nechte volnější.
  • Přehněte napevno druhý okraj (opět ruka podél těla) a zavinovačku držte.
  • Nakonec celou zavinovačku převiňte stuhou nebo druhou plenou a zavažte.

Těsně, nebo volněji?

Existují dvě možnosti, a to zavinout miminko těsně nebo volně. Těsné zavinutí, kdy jsou ručičky miminka pevně přitisknutá u tělíčka, je považováno za nejefektivnější. Těsné zavinování se doporučuje zejména novorozencům, u kterých ještě plně nevymizel zmíněný Moroův reflex. Starším miminkům více vyhovuje volnější zavinutí, které je nebude tolik omezovat, ale zároveň jim dopřeje pocit bezpečí.

Kdy se zavinování vyhnout

 Každé dítě je však jiné, a ačkoli je to výjimečné, může se stát, že vaše miminko nesnese zavinování vůbec. V některých případech zavinování není vhodné. Jedná se o miminka, která mají problémy s vývojem kyčelních kloubů, trápí je tříměsíční kolika nebo jsou nemocná, mají zvýšenou teplotu a hrozí riziko přehřátí. Se zavinováním většinou končíme v období šesti měsíců. Dejte však na pocit váš a vašeho miminka, které vám samo dá najevo, že mu zavinutí již není příjemné nebo ho stále vyžaduje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat