Těhotné matky by měly poslouchat Mozarta. Vyhnout by se měly se naopak Adele či Queenům

Hudbu začíná člověk vnímat už týdny před svým narozením. Přes břišní stěnu a dělohu se k plodu dostávají zvukové vibrace, které je schopen svým sluchovým orgánem vnímat a mozkem zpracovat. V posledních letech tak odborníci věnují pozornost právě vlivu různých stylů hudby na nenarozené dítě. A plodu velmi prospívá Mozart. Matky poslouchající rakouského klasika mají nejšťastnější děti. Ale milovnice hudby zpěvačky Adele nebo skupiny Queen mají smůlu. Dítěti tím neprospívají.

Něco na té vážné hudbě bude. Podobně jako Mozart působí blahodárně na vyvíjející se plod také Bachova sonáta pro flétnu či Beethovenova Óda na radost.

Naopak písně Someone Like You od Adele či Bohemian Rhapsody skupiny Queen dopadly ve výzkumu španělských vědců nejhůře.

Vědci z Institutu Marquès v Barceloně studovali pohyb úst a jazyka u tří stovek plodů v osmnáctém až osmatřicátém týdnu těhotenství. Pouštěli jim patnáct skladeb rozličných žánrů. Nejlépe plod reagoval na klasickou hudbu, nejhůře na poprockovou.

„Hudba je prastarou formou komunikace mezi lidmi, komunikace pomocí zvuků, gest a tance, což předcházelo mluvenému jazyku. První jazyk byl hudebnější než slovní, ale stále tomu tak je, stále máme tendenci mluvit ve vyšším tónu, protože víme, že novorozené děti vnímají tyto hlasy lépe, lépe tak rozumějí, co jim chceme říci,“ tvrdí doktorka Marisa López-Teijón z Institutu Marquès.

Ta správná chvíle

Vědci z Institutu Marquès se rovněž zaměřili na otázku, kdy plod začíná hudbu vnímat, a prokázali, že už v šestnáctém týdnu těhotenství. Tedy o deset týdnů dříve, než se dosud soudilo. Během testu umístili několika ženám do vaginy speciální tampon, který hrál hudbu. Pak pomocí ultrazvukového snímání natáčeli, co plod dělá. Otevíral ústa a vyplazoval jazyk.

„Plody reagovaly na hudbu pohybem svých úst a jazyků, jako by chtěly mluvit či zpívat,“ uvedli autoři studie. Test provedli na stovce žen.

Sluchový systém plodu podle odborníků začíná plně pracovat až v šestadvacátém týdnu těhotenství, tedy až na začátku třetího trimestru gravidity. Tehdy plod reaguje pohybem na hudbu z vnějšího prostoru.

„Naše studie naznačuje, že hudba vyvolává reakci, která aktivuje mozková centra, stimuluje jazyk a komunikaci. To také dokazuje, že učení začíná už v děloze,“ tvrdí autoři.

Pokus rovněž dokazuje, že u plodu v šestnáctém týdnu těhotenství hudba produkovaná z běžných reproduktorů takový vliv nemá. Španělští vědci používali speciální nitrovaginální tampon, který hudbu šířil zvnitra těla. „Na hudbu z reproduktorů umístěných vedle břicha plod nereagoval stejně,“ tvrdí dále autoři.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat