Těhotenství i zdraví prsu. Proč ženy potřebují jód

Jód je pro ženy nezbytnou živinou. Proč by jej dámy měly skloňovat ve všech pádech a z jakého důvodu se nazývá ženským prvkem? Tyhle jeho účinky na organismus ocení prostě každá!

Jód je kriticky důležitou živinou, kterou všichni potřebujeme. U žen a mužů je jód užíván štítnou žlázou, a to k produkci hormonů T3 a T4, které řídí metabolismus. Jód podporuje trávení, vývoj kostí, kontrolu svalů a funkce srdce a mozku. U žen je nezbytný pro optimální reprodukční systém, zdravou prsní tkáň, úspěšné těhotenství, nutriční laktaci a produkci hormonů ve vaječnících. Ženy, které mají nedostatek jódu, mohou počítat s komplikacemi.

Jód totiž zajišťuje zdravé těhotenství jak pro matku, tak pro plod, ovlivňuje zdraví prsu, přidává na nutriční hodnotě mateřskému mléku, stará se o vývoj mozku, kostí a svalů u kojenců. Dále také podporuje štítnou žlázu a metabolismus a vaječníky jej potřebují pro produkci estrogenu a progesteronu.

Kolik jódu ženy potřebují?

Požadavky na jód u žen se mění podle aktuálního stavu. Doporučená denní dávka u dospělé ženy je 150 mcg. V těhotenství se však normy zvedají na nejméně 220–250 mcg, při kojení přibližně na 250–290 mcg. Nedostatek tohoto prvku přitom ovlivňuje funkci endokrinních žláz, protože právě ony vylučují hormony estrogen a progesteron – dva primární reprodukční hormony, které rozhodují o menstruaci, plodnosti a těhotenství. Když se ve vaječnících vyskytne nedostatek jódu, může to mít hluboký vliv na reprodukční zdraví ženy a funkce spojené se štítnou žlázou. A nejen to.

Jód a zdraví prsu

Jelikož prsní tkáň potřebuje dostatečné množství jódu, nedostatek této živiny u žen může ohrozit i zdraví prsu. Nízká hladina totiž zvyšuje estrogen v prsní tkáni, což se podílí na vzniku cyst, jež vedou k fibrocystickým onemocněním. Tyto cysty jsou často snadno detekovány samovyšetřeními a jsou obecně benigní. Nicméně, není lepší těmto stavům spíš předcházet?

V konečném důsledku je jasné, že jód patří mezi tak zvané ženské prvky, které tělo potřebuje i během menopauzy nebo při vypadávání vlasů. Mimochodem, s tímto nešvarem se setkává mnoho těhotných žen i těch, které si prochází zmíněnou menopauzou. (Ztráta vlasů může souviset s množstvím jódu.) Zbývá tedy jen dodat, kde všude má jód svůj „domov“.

Mezi oblíbené zdroje patří višně, třešně, mořská sůl, minerální vody, mořské řasy, ryby, špenát, citron, brokolice nebo třeba vejce.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat