Bezesné noci a nekonečný křik. Jak vyzrát na koliku u dětí

Nadýmání a střevní koliky u novorozenců a kojenců nejsou ničím neobvyklým. Obvykle se o slovo přihlásí již mezi 2. a 4. týdnem věku, což je frustrující nejen pro samotná miminka, ale i jejich rodiče. Pomoc se však vyloženě nabízí!

Bezesné noci a nekonečný křik. Koliky patří k prvním zdravotním problémům, které mnohé novopečené maminky řeší. Patříte k nim? Pak asi máte pocit, že tohle nepříznivé období nikdy neskončí. Hlavu vzhůru, vybírat se dá z několika možností!

Malé krůčky, které znamenají velké věci

Předpokládá se, že za koliky mohou potravinové alergie (zejména na mléčné a sójové potraviny), nedostatečně rozvinutý gastrointestinální trakt, emocionální stres nebo očkování. Lékaři přitom apelují, že k rozeznání pravé příčiny mnohdy postačí vsadit na eliminační dietu. Pokud dítě přechází na pevné jídlo, je jednoduché vynechat skupinu potravin, o níž si myslíte, že způsobuje neplechu. V případě kojení to tak jednoduché není.

Je třeba odstranit všechny mléčné a pšeničné produkty, některé druhy zeleniny (luštěniny) a ovoce, a taky všechny cukry. Jakmile se všeho vyjmenovaného zbavíte, vyčkejte 30 dní a následně pomalu všechny tyto potraviny vracejte zpět. Všímejte si, zda se symptomy vašemu dítěti vracejí. Samozřejmě, pokud se domníváte, že kolika je způsobena neschopností trávit laktózu nebo jinou konkrétní skupinu, pak je lepší poradit se s lékařem o dalším postupu. A jak se zachovat v případě nouze?

Odstranění kolik s masáží a aromaterapií

Pokud vaše dítě po jídle pláče, pomozte mu zpracovat stoličku nenásilným způsobem. Položte jej na záda (na pevný, ale měkký povrch) a začněte s masáží bříška kruhovými pohyby – po směru hodinových ručiček. Dříve než to uděláte, ujistěte se, že jsou vaše ruce teplé a mastné – od organického olivového oleje. Pro podpoření účinku můžete použít i esenciální oleje. Mezi ty účinné se řadí heřmánek (5 kapek) a levandule (10 kapek). Tato směs jistě miminku uleví.

Tlak, který léčí

V praxi se osvědčuje i akupresura, která se zaměřuje na určité části těla. Doporučuje se například jemné tahání za ušní lalůčky a jejich stlačování prsty. Lidoví léčitelé se také odkazují na heřmánek, který dítě uklidňuje a pomáhá zmírňovat nervové vypětí.

Fenykl zase zmírňuje střevní křeče, zatímco zázvor předchází nevolnostem a podporuje hladké trávení. Naproti tomu aloe vera zbavuje plynatosti. V každém případě nic nezkazíte tím, když svému dítěti začnete podávat probiotika, která jsou vhodnou alternativou pro odlehčení koliky u kojenců.

Probiotika skutečně přidávají užitečné bakterie zpět do trávicího systému a mohou pomoci vrátit zažívací systém do normálního stavu. Promíchejte je s mateřským mlékem a pro jejich podání použijte kapátko.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat