První nákup botiček. Jak a kdy obout vaše děti

09.07.2018 | Děti a rodina

Je co vaše děťátko začne chodit po svých, uchylují se rodiče k nákupu prvních opravdových botiček. Textilní nazouváčky a různé capáčky by měly nahradit kotníčkové botky. Při jejich výběru je však více než nutné dbát na jejich kvalitu.

Kde vybrat správné boty

I když máme dojem, že se nákup nových botiček nevyplatí, nebojme se investovat do kvalitní dětské obuvi, investice se nám mnohanásobně vrátí. Vyhýbejte se tržnicím a nákupům bot v supermarketech a jiných levných obchodech a zaměřte se na obchody nebo lékárny, kde vám prodají kvalitní obuv s certifikací.

Prostor pro prstíky

Vnitřek obuvi by měl co nejvíce kopírovat přirozený tvar nohy. Botička by měla mít prostornou a kulatou špičku, ve které bude dostatek místa pro prsty. Stélka by rovněž měla kopírovat tvar nožičky a neměla by být ani příliš úzká, ani nadmíru široká, aby v ní noha „neplandala“.

Ohebnost nepodceňujte

V místě, kde se noha při chůzi ohýb, zejména v místě prstů, musí být obuv co nejohebnější. Tuhá a nepoddajná obuv zvyšuje únavu nohou, neposkytuje potřebné pohodlí a může poškodit správný anatomický vývin.

Správná fixace

Noha v obuvi musí být pevně fixována. Nesmí nohu škrtit, ale ani převyšovat místo ohybu zadní části nohy, v místě Achillovy šlachy. Pro obuv uzavřených střihů, musí mít dostatečně tuhý, vysoký a dlouhý opatek.

Jaký materiál

Co se týče materiálů, nejlepší jsou boty z přírodních materiálů (useň, textil), které jsou měkké, prodyšné a absorbují vlhkost. Jejich důležitou vlastností je rovněž to, že se přizpůsobí anatomickému tvaru nohy.

Pozor na těžkou nohu

Boty by rozhodně neměly být příliš těžké. Odborníci, jež prováděli výzkumy, uvádějí, že každé navýšení hmotnosti o 100 g znamená, že denně naše nohy zvednou o 1 tunu navíc.

Pro nejmenší

První botičky by rozhodně měly být kotníkové. Dkážou nožku pevně fixovat a nedochází tak k nežádoucím deformacím nohou a vadné chůzi, která jde ruku v ruce se špatným držením těla.

Vyhněte se módním výstřelkům

Maminky malých holčiček mají sklony zdobit své princezny botičkami ve stylu balerínek nebo bot ve stylu lodiček bez podpatku. Balerínky jsou pro dětskou nohu příliš ploché a špičaté lodičky zase příliš omezují prostor pro prsty. Odtud pocházejí vbočené palce, otlaky, puchýře nebo kladívkové prsty.

Vždy nové

Mnoho rodičů se uchyluje ke koupi obnošené obuvi nebo se boty dědí mezi sourozenci. Je pravda, že dětská noha rychle roste a tak se může nákup nových a mnohdy drahých bot zdát zbytečným. Pro správný vývin je ale nutné, aby každé dítě mělo boty nové. Každý člověk má jiný tvar chodidla a jiné postavení prstů. Poděděné botičky jsou „vyšlápnuté“ předchozím majitelem a nepříznivě ovlivňuje postavení nohy v botě u majitele nového. Kupujte tedy dětem vždy nové boty!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:13
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:12
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat