Vitaminy pro těhotné jsou mýtus. Kdy je raději neužívat

Obvykle se říká, že během těhotenství by nastávající maminka měla jíst za dva. To je však mýtus. Ve skutečnosti se nejedná o zvýšení velikost porcí, ale spíš lepší hospodaření s výživovými potřebami. Jsou v této souvislosti vhodné prenatální vitaminy? A víte, kdy je neužívat?

Prenatální vitaminy mohou pomoci snížit riziko vzniku těhotenských komplikací, jako jsou anémie a vady neurální trubice. Na druhou stranu existuje mnoho nepodložených tvrzení spojených s jejich užíváním. Buď jak buď, zatímco můžete mít pocit, že vám dělají dobře, když jste v očekávání (často se poukazuje na lepší vlasy nebo pleť), může se stát, že váš organismus z dlouhodobého hlediska tolik živin nepřijme.

Jen pro těhotné?

Například předávkování selenem, jež původně působí jako antioxidant chránící před účinky volných radikálů, který zvyšuje činnost imunitního systému a současně se významně podílí na metabolismu tuků, se projevuje únavou, podrážděností, ztrátou vlasů, třesem či svalovou slabostí. Je třeba hlídat doporučené denní dávkování, ať už se jedná o jakýkoli vitamin, a vždy přihlížet k aktuálnímu zdravotnímu stavu!

Navíc dávka vitaminů určených ženám, které jsou těhotné, nebo chtějí v nejbližší době otěhotnět, se liší od těch „ostatních“. Pro představu, v případě gravidity by nastávající maminka měla přijmout nejméně 600 μg kyseliny listové denně. To proto, aby snížila riziko porodu dítěte s poruchami neurální trubice. V době plánování těhotenství dotyčná potřebuje pouze 400 μg kyseliny listové denně. A co třeba takové železo?

Hospodaření s výživovými potřebami

U těhotných je dávka stanovena na 27 μg železa denně, při plánování těhotenství pouze na 18 μg železa denně. Při nadbytku přitom hrozí nevolnost, zácpa či průjem. Dobře, množství je jedna věc, ale co skutečná potřeba? Jsou pro vás prenatální vitaminy vůbec dobré?

Jak již bylo řečeno, snižují riziko vzniku těhotenských komplikací, ovšem užívat by je měly pouze ženy, které buď plánují otěhotnět, nebo už těhotné jsou. A které že živiny jsou v tomto choulostivém období zvlášť žádané?

Například kyselina listová, která je nezbytná pro buněčný růst a regeneraci. „Listovka“ zároveň zabraňuje Alzheimerově chorobě, anémii a vrozeným vadám. Dále se během gravidity doporučuje železo, jež pomáhá přenášet kyslík do různých částí těla (chronický nedostatek vede k selhání orgánů) a vápník nezbytný pro udržování kostí a zubů, sekreci hormonů a vývoj správné nervové signalizace.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat