Za jak dlouho po vynechání menstruace je pozitivní těhotenský test

Těhotenství je vzrušující, ale to čekání, zda se „zadařilo, či nikoli“, může být nesmírně zdlouhavé a stresující. Lze věci urychlit? A za jak dlouho domácí test ukáže výsledek?

Za těhotenství se označuje stav, kdy spermie oplodí vajíčko. V tento moment ale žádná nastávající maminka netuší, že se tak stalo. Skutečný stav věci prozradí až dostatečné množství hormonu hCG, který se uvolní do krevního řečiště. S kolika dny můžete počítat?

Těhotenské testy kontrolují, zda se v krvi nebo moči nachází hormon lidského choriového gonadotropinu (hCG), který se začíná v těle tvořit ve chvíli, kdy se embryo zahnízdí v děložní sliznici. Tento proces ve většině případů trvá šest až sedm dní po oplodnění, proto se udává, že nejlepší je počkat s koupí testu asi tak na 10. den od oplozujícího pohlavního styku. Vše je však individuální!

Test moči

Žena může provést test moči doma nebo v ordinaci lékaře, a to ideálně jeden týden po vynechání menstruace. Výhodou domácích těhotenských testů je, že jsou pohodlné, snadné, rychlé a soukromé. Je však třeba přihlédnout k tomu, že úroveň hCG v moči se liší v závislosti na pitných návycích.

Konzumace velkého množství tekutin moč zředí, což může ovlivnit výsledek těhotenského testu. Koncentrovaná moč přitom poskytuje přesnější výsledky. (Proto je vhodné provádět test ideálně ráno.) Každý test moči má také svou vlastní citlivost. Ten s vysokou citlivostí může včas detekovat těhotenství, zatímco ostatní si mohou dávat načas.

Krevní test

Krevní testy jsou méně populární než testy moči - a obvykle se provádějí v ordinaci lékaře. Těhotenství odhalují přibližně 6–7 dnů po ovulaci, nicméně trvá déle, že získáte jejich výsledky, leckdy zasílané do laboratoře. Jak dlouho?

Kvalitativní test hCG indikující těhotenství lékaři používají k potvrzení gravidity 10 dní po vynechání menstruace. Pokud máte nepravidelný menstruační cyklus, je to o něco složitější. Například jestli váš cyklus trvá 30–36 dní, nejlepší čas na provedení těhotenského testu je po 37 dnech.

Míra přesnosti těhotenských testů postavených na odběru moči přitom může být až 99 %, zatímco přesnost krevních testů je ještě o něco vyšší. V případě, že první test ukáže negativní výsledek, za týden proveďte ještě jeden kontrolní odběr. Hladiny těhotenského hormonu hCG se mohou lišit případ od případu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat