Obávaný Downův syndrom. Jakým nesmyslům je třeba přestat věřit

26.08.2018 | Děti a rodina

Vytoužené miminko je na cestě, jste plni očekávání a radosti, absolvujete všemožná vyšetření a špatné zprávy si nepřipouštíte. Vzhledem k tomu, že je prenatální péče v Česku na opravdu vysoké úrovni, je možné případné vady a syndromy detekovat již v raném stadiu těhotenství. Díky tomu má mnoho nastávajících matek možnost se rozhodnout, zda těhotenství v případě zjištěných vrozených vad ukončit.

Najdou se ale i takové, pro které nepřipadá v úvahu nad takovými závěry vůbec uvažovat a jsou odhodlané přijmout miminko do rodiny i přes jeho případné vady. Jednou z nich je i Downův syndrom.

Proč zrovna naše dítě?

Vědci nedokážou s určitostí říct, v jaké souvislosti k vývoji toho syndromu dochází. Příčinou je však chromozom, který je v buňce navíc. Hovoří se však o tom, že pravděpodobnost, že bude vaše dítě postiženo tímto syndromem, je často spjatá s vyšším věkem rodičů. Není to však pravidlem.

Je sice prokázáno, že je v případě vyššího věku jednoho nebo obou rodičů pravděpodobnost vyšší, nicméně jsou i případy, kdy se dítě s Downovým syndromem narodí i naprosto zdravým a mladým rodičům.

Výchova dětí s Downovým syndromem

Děti postižené Downovým syndromem jsou zpravidla vzdělatelné téměř stejně, jako ty zdravé. Jsou jen o hodně pomalejší. Později se u nich vyvíjí schopnost komunikace i motorické dovednosti, ale v pozdějším věku jsou schopny sebeobsluhy a zapojení do běžného života.

Jejich inteligence ale vždy zůstává na úrovni lehké až střední retardace. Navštěvují stejné školy jako děti zdravé, je však potřeba jim zajistit přítomnost asistenta, který bude dohlížet na jejich specifické potřeby vzdělávání.

Emocionální úroveň

Lidé s Downovým syndromem mohou působit plaše, ale skutečnost je taková, že to bývají velmi vřelí a emotivní lidé. Velice rádi se přátelí a není výjimkou, že mezi sebou najdou životní partnery. Charakteristika osobnosti však není jednotvárná.

Zdravotní stránka

Bohužel jde často mentální zdraví ruku v ruce s tím fyzickým, a proto jsou lidé s Downovým syndromem často náchylní k nejrůznějším chorobám. Často se u nich vyskytují srdeční vady, poruchy imunity nebo nejrůznější typy rakoviny.

Vzhledem k tomu, že je naše zdravotnictví na vysoké úrovni a o těchto zdravotních indispozicích se u lidí trpících tímto syndromem ví, je již možné takovým potížím předcházet a lidé s Downovým syndromem mohou žít plnohodnotný život.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

196 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat