Puberťáci, kteří kouří a holdují alkoholu, mají zkornatělé tepny už v sedmnácti

Kornatění tepen je medicínský pojem, který si většina lidí spojuje především s vyšším věkem. Ukládání tukových částic na stěny tepen a snižování jejich pružnosti souvisí s vysokým rizikem infarktu a mrtvice. Ale týkat se může už sedmnáctiletých. Pokud totiž začnou již v pubertě konzumovat alkohol a kouřit cigarety.

Britští vědci srovnáním zdraví cév u teenagerů zjistili, že jedinci, kteří začnou v pubertě konzumovat alkohol a kouřit cigarety, mají už kolem sedmnácti tepny postižené kornatěním. Přitom kornatění tepen souvisí s vysokým rizikem infarktu a mrtvice.

„Jsou to výsledky aplikovatelné zřejmě na chování většiny mladých lidí dneška,“ varoval v rozhovoru pro deník The Guardian autor výzkumu profesor John Deanfield z Londýnské univerzity.

Jedinou výhodu, kterou mají kouřící a alkohol pijící adolescenti ve srovnání se staršími ročníky, je ta, že můžou negativní účinky tohoto chování ještě zvrátit.

„Pokud teenageři přestanou kouřit a pít ještě v době adolescence, pak se jejich tepny vrátí do normálu a jsou zase zdravé. Kornatění u nich tedy může být jen dočasné,“ tvrdí profesor Deanfield.

Kořeny závislosti?

Nebezpečí alkoholu ovšem spočívá i v tom, že způsobuje závislost. A její kořeny mnohdy leží již v pubertě. Australští vědci na základě své šestileté studie tvrdí, že přimhouřené oči rodičů, když jde o alkohol v hrdle nezletilých, nadělají ještě větší škody, než by se mohlo zdát. Dobrý úmysl dospělých, že teenageři se tímto způsobem naučí pít zodpovědně, je podle výzkumníků naprosto scestný. Stále častěji má totiž tahle „metoda“ úplně opačný efekt.

Analýza údajů totiž prokázala, že nezletilí, kteří takto popíjejí, vykazují pětkrát vyšší riziko, že tomuto „koníčku“ naprosto propadnou, což dle mínění vědců nahrává alkoholismu. Jinými slovy – čím více se mladí dívají na dno sklenky, tím větší mají v budoucnu tendence holdovat „ohnivé vodě“.

Alkohol ale prý celkově narušuje psychiku i duševní vývoj náctiletých, takže do jejich rukou rozhodně nepatří. Ve hře jsou samozřejmě i možné zdravotní problémy „mladých pijanů“, které nelze přehlížet.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat