Potraviny, ze kterých během těhotenství čerpat vitamin K

Správná výživa je důležitá v každém případě, a pokud pod srdcem nosíte svého vytouženého potomka, platí to dvojnásobně. Jak jste na tom s vitaminem K, jehož nedostatek ohrožuje zdravý vývoj plodu?

Vitamin K je potřebný pro činnost jater a správnou srážlivost krve. Zamezuje ovšem i řídnutí kostí, působí preventivně proti vzniku rakoviny a podporuje kardiovaskulární systém. Je o něm rovněž známo, že snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu. Pokud jste v radostném očekávání, měla byste mu věnovat pozornost o to větší. Z jakých důvodů?

V sázce je zdraví plodu i rychlejší rekonvalescence

„Káčko“ totiž napomáhá léčení a hojení ran, což oceníte zejména po porodu. Odborníci ovšem poukazují i na to, že zabraňuje vzniku cholestázy. Příčinou tohoto onemocnění jsou zřejmě těhotenské hormony, které ovlivňují činnost jater a žlučníku, přičemž způsobují poruchy produkce a toku žlučových kyselin (ty jsou potřebné hlavně pro trávení tuků). Žlučové kyseliny se při cholestáze dostávají v nadměrném množství do krevního oběhu matky – to představuje ohrožení pro správný vývoj plodu. Jak vidno, příjem této důležité živiny skutečně není radno podceňovat. Z jakých potravinových zdrojů ji můžete pohodlně čerpat?

Špenát, podceňovaný zelenáč

Ke konzumaci špenátu nabádal už svalnatý hrdina Pepek námořník, a to zhruba od 30. let minulého století, kdy se poprvé objevil na filmovém plátně. Tato oblíbená postava dětí moc dobře věděla, proč je tato listová zelenina tolik prospěšná! Tušíte to ale i vy? Kromě vysokého podílu vitaminu K nabízí také menší riziko šerosleposti a zajištění bezproblémového fungování štítné žlázy.

Dopřávejte si i jogurty

Nepostradatelné „káčko“ načerpáte také z jogurtů, tudíž na ně v obchodě určitě nezapomínejte. Pokud si domů navíc přinesete takové, jež obsahují živé probiotické kultury, hodně prospějete i svému trávení. To má v období gravidity poněkud ztížené podmínky, proč mu tedy nepodat pomocnou ruku?

Avokádo, trocha exotiky

Avokádo možná na první pohled vypadá zcela nezajímavě, ovšem v jeho nitru se schovávají samé lepší věci. Za zmínku jistě stojí neskromné množství vitaminů skupiny B, dále C, E a K. Exotický drahokam vám rovněž zprostředkuje poctivou dávku minerálů, jmenovitě se jedná o draslík, železo, vápník, hořčík, mangan, sodík, zinek a železo. No není tohle lahodný „mulťák“ k pohledání?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat