Polámal se mraveneček aneb Nejčastější porodní zranění novorozenců

25.09.2018 | Děti a rodina

Každý porod probíhá jinak, a i když zdá být jeho průběh hladký, může se stát, že po narození miminko pláče a pláče a vy nemůžete zjistit proč. Zlomeniny novorozenců nejsou ničím výjimečným, ale je důležité je odhalit včas a situaci řešit, aby se předešlo případným komplikacím při srůstání.

Buďte klidní

Nejen zlomeniny patří mezi častá poranění miminek, která vznikají v průběhu porodu. Často se setkáváme i s podlitinami a různými výrony, které vznikají vlivem kontrakcí, jež miminko stlačují, rotaci, tlaku, kterým na dítě působí rodička a tahu, s jehož pomocí lékaři miminku pomáhají na svět.

Modřiny a otoky jsou nejspíše nejčastějším poraněním, která lze na čerstvě narozeném miminku shledat. Drobné krevní výrony lze najít zejména na hlavičce, která je vystavena nejsilnějšímu tlaku. Tyto modřinky a podlitiny nemusíte nijak řešit, často se samy vstřebají do několika dnů.

Co se týče hlavičky, můžete se také setkat s tím, že má po porodu miminko hlavičku šišatou a může mít i boule. Tyto otoky jsou také běžné a nemusíte mít starosti, že se nesrovnají. Je ale důležité, aby lékaři veškeré boule a odchylky prohlédli a přesvědčili se, že jde skutečně jen o otok.
Tím, jak je miminko stlačováno v průběhu porodu, může dojít ke krvácení do pod spojivku oka. Se stejným poraněním se můžeme setkat i u samotných rodiček, které ve snaze vytlačit dítě z dělohy, soustředí více tlaku do hlavy a očí. Očička, která jsou podlita krví, vypadají děsivě, ale věřte, že se do pár dnů všechno vrátí k normálu.

Kdy to řešit?

Výše uvedená poranění jsou více či méně estetická a nemusíte mít strach, že by měla negativní vliv na vývoj dítěte. Pokud však shledáte, že miminko po porodu stáčí hlavičku stále na jednu stranu a při snaze mu ji otočit pláče, mějte se na pozoru! Někdy může dojít ke krvácení do svalu a ten je vlastně v permanentní křeči. Pokud nedojde k rehabilitaci, hrozí trvalé stažení svalu a deformace hlavičky.

Další poměrně častou a ne příliš nebezpečnou záležitostí je zlomenina klíční kosti. I přesto, že se nejedná o nic nebezpečného, je třeba zlomeninu včas odhalit a ručičku mírně fixovat, aby se omezil její pohyb. Jsou případy, kdy neléčená zlomenina klíční kosti nesrostla správně a hybnost ruky v dalším vývoji byla omezena natolik, že dítě nebylo schopno zvednout ruku nad hlavu.

Máte podezření? Nechte dítě vyšetřit, třeba i několikrát

Lékaři jsou sice schopni odhalit mnohá poranění a choroby, ale matka věci vidí zase z jiného úhlu. Mnohdy to, co doktoři přehlédnou, odhalí právě rodič. Kromě toho, že je s dítětem celý den a má možnost ho sledovat, maminky tak nějak vycítí, že je s miminkem něco v nepořádku. Pokud máte dojem, že se vás to týká, neváhejte a nechte dítě vyšetřit. Nenechte se odbýt, máte právo na to, aby vaše miminko bylo vždy řádně zkontrolováno, pokud máte pochybnosti o jeho zdravotním stavu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat