Plavání s miminkem. Co vědět, než vyrazíte na první lekci

26.09.2018 | Děti a rodina

Také už se těšíte, jak se svým několikaměsíčním raráškem vyrazíte na podzim na první lekci „plavání“ v bazénu? Možná se vám bude hodit pár rad, které zaručí, že si chvilky ve vodě náramně užijete oba dva.

Plavání malých dětí už není žádný boom. Je to běžná aktivita, která má v České republice skoro třicetiletou tradici. Ve většině klubů už dobře vědí, co malí návštěvníci potřebují ke své spokojenosti, a můžete si být jisti, že pro vás a vaše děti udělají maximum. Ale každopádně není od věci připomenout si pár základních pravidel, která zajistí hladký průběh celé akce…

Raději o chlup dřív...

Vždy je pro klid miminka i rodičů lepší být na místě dřív, než přibíhat na poslední chvilku. Ať chcete, nebo ne, vaše nervozita z nestíhání se může přenést na dítě.

„Ze své bezmála třicetileté praxe opravdu doporučuji přijít na první lekci včas. Zjistěte si, jaký prostředek MHD vás dopraví na určenou adresu. Pokud pojedete autem, počítejte s časovou rezervou na zaparkování. Ale také na překonání vzdálenosti od zaparkování ke klubu. Zvažte, zda ponesete miminko ve „vajíčku“, nebo vám nějaké minutky zabere jeho přendání do kočárku. Ostatně ani kočárkárna nemusí být přímo u bazénu. Proto raději počítejte s několikaminutovým zdržením při zavezení kočárku na místo určení, případně s jeho uzamykáním,“ doporučuje Štěpánka Štrougalová z dětského klubu, která je průkopnicí v metodice kojeneckého plavání.

Speciální plavky jsou nutnost

Opravdu stačí jen základní věci: osuška, plavky, mýdlo… Pokud jste zvyklí natírat dítě po koupání olejíčkem, určitě jej přibalte. A také se předem informujte, zda potřebujete koupací čepice, protože každý provozovatel má stanovené jiné podmínky.

A jaké jsou požadavky na dětské plavky? Obecně platí, že by měly mít kolem nožiček gumičku. Důvod je zřejmý – pokud se miminko náhodou pokaká, je přece jen šance, že se většina obsahu udrží v kalhotkách. Stejně se při této nehodě musí bazén vyčistit, ale v případě zadržení v plavkách je situace pro provozovatele jednodušší…

Další možností jsou jednorázové plavky. „Není mi známo, že by je některý provozovatel striktně vyžadoval. Ale jsou řešením, pokud plavky pro dítě náhodou zapomenete. Pro takové případy většinou bývají na bazénech k zakoupení. Ale jinak úplně stačí plavky s pevnou nohavičkou. Jednak je to ekonomičtější a dětem je také míň materiálu na tělíčku při plavání mnohem příjemnější,“ doplňuje zkušená instruktorka plavání.

Co dál s sebou?

A jak je to s županem a obutím k bazénu? Pár prvních lekcí vám ukáže, co je právě pro vás nejvhodnější. Župan se většinou vyplatí jen rodinám, které mají naplánovanou kombinaci plavání pro více dětí nebo přebíhají z malého bazénu na velký.

A obutí? Také záleží na daném bazénu a na vaší potřebě. Nutné ale rozhodně nejsou. Stejně tak brejličky do vody na první lekci rozhodně nepotřebujete, a pokud byste je potřebovali pro děti v dalších lekcích, instruktorka vás bude včas informovat.

Štěpánka Štrougalová ale připomíná jiné důležité detaily. „Z vlastní zkušenosti mohu vřele doporučit jedny náhradní ponožky (pro chodící děti), případně i náhradní tričko. Děti se totiž někdy po plavání v herně tak rozdovádí, že potřebují vyměnit zpocené triko za suché. A není nic neobvyklého, že také omylem vstoupí do mokrého prostoru… Obouvat se pak do botiček v mokrých ponožkách, to vážně není nic příjemného,“ upozorňuje zkušená instruktorka plavání a přidává další osvědčené tipy.

„Určitě nezapomeňte sáček ze silného igelitu na mokré plavky a ručníky, abyste neměli v tašce všechno mokré, a pro nejmenší také náhradní pleny.“

První dojem je důležitý, ale...

„Pokud se náhodou první lekce nebude odvíjet dle vašich představ, vůbec z toho nebuďte smutní,“ říká Štěpánka Štrougalová, která je sama maminkou čtyř dětí.

„Je to první rozkoukávací lekce. Pro všechny představuje mnoho nového. Prostředí, sprchování, dilema – kam dát boty, kam dát oblečení, pak se dítě nečekané počurá … V průběhu druhé a třetí lekce se tyto věci dostanou do příjemného stereotypu a vy si budete společné chvilky jenom užívat. Vždyť lekce plavání v bazénu, to je první velká sportovní aktivita, kdy jste se svým malým tvorečkem opravdoví parťáci!“







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat