Na co si dát pozor při výběru masáží pro těhotné

02.10.2018 | Děti a rodina

Jste těhotná a z nošení velkého bříška už vás bolí záda? Řešením jsou masáže pro nastávající maminky. Zapomeňte ale na pomoc partnera či kamarádky. Masírování v jiném stavu patří do rukou odborníkům. Na co si dát pozor a podle čeho vybírat?

Profesionalita na prvním místě

Když už cvičení a protahování nestačí nebo si potřebujete dopřát i duševní relax, je na místě vyhledat služby kvalifikovaného maséra. Je však důležité podotknout, že těhotenská masáž probíhá zcela jinak, než je tomu u těch klasických. Správně provedená masáž v těhotenství by měla být jemná a masér by vždy měl vědět, v jakém stupni těhotenství se zrovna nacházíte, aby mohl své hmaty přizpůsobit vašemu stavu. Proto byste nikdy neměla tajit, že čekáte miminko.

Nejlepší je vybrat přímo místo, kde mají k těhotenským masážím certifikaci a předem vám vysvětlí, jak masáž probíhá a co vás čeká. Taková masáž pak dokáže pomoci od únavy a napětí, prokrví tělo, sníží krevní tlak, zmírní projevy křečových žil, bolesti kloubů a dolní části zad a napomůže lymfatické a krevní cirkulaci.

Nebezpečí v bodech

Rozhodně nevhodné jsou masáže nohou, spodní části břicha, někdy se nedoporučuje ani masáž dlaní a to z důvodu, že na ploskách nohou a dlaních se nachází velké množství reflexních bodů, které při aktivní masáži mohou dokonce spustit samotný porod.

Od druhého trimestru těhotenství se masáže provádějí nejčastěji na boku, aby se předešlo přílišnému tlaku na miminko. V pokročilém stádiu těhotenství se nedoporučuje provádět masáž vleže na zádech, protože těžký plod může utlačovat cévy a působit matce nevolnosti.

Pro koho jsou masáže vhodné?

V případě, že vaše těhotenství probíhá vcelku bezproblémově, není důvod, proč byste si pravidelnou masáž nemohla dopřát. Na první proceduru se však objednejte až po ukončení prvního trimestru.

V případě nemoci nebo rizikového těhotenství ale na masáže rovnou zapomeňte. V případě, že i přesto budete chtít nějakou masáž absolvovat, poraďte se nejprve o svém stavu s vaším gynekologem. Ten vám řekne, zda jsou pro vás masáže vhodné.

Pokud ze zdravotních důvodů není možné masáže absolvovat, nezoufejte. Existuje celá řada speciálních cvičebních kurzů, které vám od bolestí uleví a nehrozí při nich žádná újma vám, ani miminku. Jde většinou o soubor protahovacích prvků, které pomáhají k uvolnění zádového svalstva, pod vedením instruktorky.

Nic nepřehánějte

Je jistě příjemné si zaskočit k masérovi dvakrát týdně, ale i přes profesionálně provedenou masáž není vhodné ji aplikovat častěji, než jednou za 14 dní. Zejména ve vyšších stadiích těhotenství je možné, že časté dráždění úponů, svalů a reflexních bodů vyvolá předčasný porod. Proto buďte nanejvýš opatrné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat