Špatný zrak u dětí nepodceňujte. Jak ho můžete odhalit včas

11.10.2018 | Děti a rodina

Jednou z nejčastěji opomíjených kontrol u lékaře, kterou byste měli pravidelně absolvovat se svými dětmi je vyšetření zraku. Mnohdy bývá neodhalená vada zraku příčinou bolestí hlavy, časté únavy, ale také zdánlivé nepozornosti při vyučování. Jak často byste měli očního lékaře se svými dětmi navštěvovat a jak poznat, zda má vaše dítě zrak jako ostříž či nikoli?

Základem je prevence

Oční vady jsou často dědičné a to v různých formách. Pokud jste tedy vy nebo i více členů vaší rodiny nosili brýle odmalička, je velice pravděpodobné, že je vaše dítě bude potřebovat také. Je proto vhodné zrak sledovat od útlého věku. První kontrolu zraku provedou miminku lékaři již v porodnici. Zde jde především o reakce na světelné podněty, pohyb zornice a snaha o sledování předmětů či tváří. V kojeneckém věku proběhne základní kontrola ještě několikrát a to v rámci praktických vyšetření u dětského lékaře.

V předškolním věku dnes často zajišťují kontroly zraku specializovaní pracovníci, kteří s veškerým potřebným vybavením docházejí přímo do školek. Měření zraku zde ale neprobíhá tak, jak jste zvyklí od svého očního lékaře. K samotnému vyšetření se využívá screeningového přístroje, který ale nemůže plnohodnotně nahradit kompletní a podrobné oční vyšetření. Dokáže zaměřit dioptrie, vzdálenosti zorniček, odchylky pohledu a rohovkové odlesky, což jsou vlastně pouze základní neobvyklé hodnoty.

Vidí dobře?

Problémem je, že děti často nedokážou rozpoznat, že vidí špatně. Mají dojem, že takovým způsobem, jakým vidí vše okolo, vidí i všichni ostatní. Svoji vadu nevnímají. Je proto mnohdy nesnadné rozeznat, že má dítě se zrakem potíže.

Nejčastějšími příznaky, že není se zrakem vašeho potomka něco v nepořádku, jsou potíže se čtením a zapamatováním textu, naklánění hlavy na jednu stranu, časté mnutí očí, bolest hlavy, neschopnost se dlouhodobě soustředit, časté ztrácení čteného místa nebo šilhání a přivírání očí.

Je třeba sledovat veškeré výše uvedené příznaky, a pokud je zaznamenáváte, rozhodně objednejte svého potomka na plnohodnotné vyšetření k očnímu lékaři.

Za předpokladu, že vaše dítě nemá žádnou oční anomálii, postačí vyšetření zraku jednou za dva roky. Pokud vaše dítě špatný zrak má, bude zřejmě na místě kontrola častější. Podrobnosti vám sdělí váš lékař.

ADHD

ADHD je porucha učení, pro kterou je charakteristická roztěkanost a neschopnost soustředění. Neléčené potíže se zrakem mají však příznaky téměř obdobné. Často jsou tedy příznaky špatného vidění mylně označeny za poruchu ADHD.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat