Zdraví na dětském talíři. Jak na jídelníček těch nejmenších?

26.09.2018 | Děti a rodina

O přípravě jídla pro děti byly popsány stovky tun papíru, díky čemuž může tato problematika vypadat trochu jako složitá věda. Ale zas tak hrozné to není, nejdůležitější je dodržovat několik zásad, abychom si mohli být jistí, že své ratolesti dáváme vyváženou a zdravou stravu.

Jde o živiny

Na začátek je třeba si uvědomit, že dítě není malý dospělý, takže pokud se stravuje stejně jako my, není to v pořádku. Dětský organismus má od toho našeho totiž odlišné výživové nároky. V jídelníčku dítěte tak v žádném případě nesmějí chybět mléčné výrobky (kvůli vápníku pro správný vývin kostí), kvalitní bílkoviny (kromě již zmíněných mléčných výrobků je zajistí maso – drůbeží, libové hovězí a ryby, které jsou velmi důležité i pro celou řadu dalších živin).

Vitaminy a vlákninu zajistí ovoce a zelenina. Tady možná narazíte, protože u některých dětí je především zelenina velmi neoblíbeným pokrmem, ale nevzdávejte se, dětský organismus by měl v ideálním případě dostat 3 až 4 porce zeleniny a stejné množství ovoce denně.

Nevzdávejte se

Pestrost je základem vyváženého jídelníčku i pro dospělého člověka, ale u dítěte to platí dvojnásob. Některé potraviny ale děti zkrátka odmítají vzít do úst. V případě třeba již zmíněné zeleniny a dalších důležitých složek stravy však musíte být vytrvalí a zkoušet je nabízet dítěti v nejrůznějších obměnách. Nestačí se zkrátka smířit s tím, že „mu/jí to prostě nechutná“. Buďte kreativní – vymýšlejte si příběhy, odveďte pozornost dítěte od obsahu talíře, vykrájejte zeleninu do zajímavých tvarů apod. Zkrátka musíte vytrvat a najít způsob, jak dítěti zdravé potraviny přiblížit.

Pestrost a zase pestrost

Opačným příkladem je přílišná obliba určitého spektra potravin. Oblíbil si váš potomek čtyři pět jídel, které vždy s radostí a bez odmlouvání spořádá? Pak to ale neznamená, že byste se na ně měli upnout a servírovat mu je stále dokola, abyste mu udělali radost a sobě ušetřily nervy s „oblíbenými“ scénami nad plným talířem. Je důležité zvykat dítě na co nejširší spektrum potravin. V tomto vám může pomoci i školní či školková jídelna (nechme stranou debaty o kvalitě jídla nabízeného ve vzdělávacích zařízeních, věřte, že od dob, kdy jsme je navštěvovali my, se hodně věcí zlepšilo), kde dítě dostane i pokrmy, které doma nevaříte.

Nespěchejte

Také vám, když jste byli malí, u oběda neustále říkali, že jíte pomalu a že byste sebou měli hodit? A i vaše dítko vás dohání k šílenství tím, že se v talíři nimrá hodinu? Tak na něj nespěchejte. Stravování v chvatu si ještě za život užije víc než dost a jeho organismus mu za to právě vděčný nebude. Dopřejte dítěti na jídlo klid a dostatek času (nicméně je vhodné, pokud mu už odmalička budete vštěpovat určité zásady správného stolování – jistě jste už někdy v restauraci viděli odrostlé batole provádějící s obsahem talíře věci, za které by se nemuselo stydět kdejaké zvířátko, a nebyl to hezký pohled...).





Sledujte nás na sociálních sítích:

Tip na oběd

Více tipů

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat