Matky, které rodí v zimě, častěji trpí poporodní depresí

Pokud žena ví, že bude poslední trimestr prodělávat ve studené části roku, kdy jsou světlé části dne kratší než noc, měla by včas dbát na prevenci poporodních depresí. Matky rodící v zimě totiž trpí těmito depresemi častěji. Důvodem je nedostatek vitaminu D v krvi související s omezeným pobytem na slunci.

Podle vědců z Kalifornie by tak ženy v posledním trimestru měly využít každé příležitosti vyrazit ven na procházku, když zrovna svítí slunce.

„Ženy by měly být vybízeny k tomu, aby byly často vystaveny dennímu světlu v průběhu těhotenství, aby se tím zvýšila hladina vitaminu D v jejich krvi a potlačila hladina melatoninu. Pravidelné procházky ve světlé části dne jsou účinnější při zlepšování nálady než procházka v obchodním centru s umělým osvětlením či procházka na pásu v posilovně. Také procházky velmi brzy ráno či velmi pozdě večer mohou být uvolňující, ale jsou méně účinné ve zvyšování hladiny vitaminu D a potlačování melatoninu,“ tvrdí doktorka Deepika Goyal ze San José State University.

Nejhůře jsou na tom ženy, které prodělají poslední trimestr na podzim a rodí na počátku zimy. Vyplývá to ze sledování 293 prvorodiček. V této fázi roku trpí poporodní depresí pětatřicet procent matek, zatímco v létě šestadvacet procent.

Týká se i mužů

Že je poporodní deprese pouze záležitostí čerstvých maminek? Zdá se, že tak docela ne... Mužský pohlavní hormon testosteron totiž ovlivňuje u mužů více než pohlavní zrání, sílu a energii či agresivitu. Má vliv také řadu pochodů v mozku a dlouhodobě se ví, že výrazný pokles hladiny testosteronu v krvi souvisí s rozvojem depresí u nich.

Vědci z Los Angeles ale zjistili, že muž s větší pravděpodobností trpí poporodní depresí, když u něj po příchodu potomka na svět klesne značně hladina tohoto pohlavního hormonu. A navíc to má vliv také na psychiku jeho partnerky. Tam ale paradoxně platí vztah opačný. Tedy muž, u něhož klesne hladina testosteronu po narození dítěte, sice sám s největší pravděpodobností utrpí poporodní depresi, ale jeho partnerka je naopak ohrožena mnohem méně.

Doktorka Darby Saxbe z University of Southern California v Los Angeles to prokázala studiem několika tisíc párů.

Muži, u nichž výrazně klesla hladina testosteronu po porodu, trpěli velmi často depresí. Mezi novými otci každý desátý. Jenže u žen se naopak pravděpodobnost rozvoje poporodní deprese snížila.

U všech mužů po porodu dochází k poklesu hladiny testosteronu v krvi. Proč tomu tak je? Zřejmě to zařídila evoluce. Testosteron u mužů produkuje agresivní chování a také touhu zanášet. Přítomnost novorozence vyvolává v jeho těle pokles hladiny testosteronu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat