Plíseň v domácnosti může dělat potíže nejen malým alergikům

08.10.2018 | Děti a rodina

Vlhký byt, nedostatečně odvětraná koupelna či nejrůznější vlhká zákoutí v domě jsou přímo ideálními prostory, kde se rády tvoří plísně. Řada lidí nad nimi mávne rukou a nijak víc je neřeší. Jenže to je chyba, která se může vymstít nejen alergikům. Co všechno může plíseň v domě způsobit?

Spory plísní jsou prakticky všude okolo nás. Jenže v nevětraném prostoru nebo v blízkosti bujení plísní jich do těla dostáváme nebezpečně velké množství. Především alergici mohou být touto plísní významně zdravotně ohroženi, ale nejen oni.

Proč už mu zase teče z nosu?

Alergik, který vdechne spory z plísní, se může potýkat s celou řadou potíží. Okamžitě se totiž spustí reakce imunitního systému a ve snaze těla nedostat další dávku spor člověku otečou dýchací cesty. Jenže to znamená také rýmu, ucpaný nos, ale také kašel a v horších případech i potíže s dýcháním a astmatický záchvat.

Nejde jen o alergiky

Že si zrovna říkáte, že doma malého alergika nemáte, a tak není potřeba urychleně řešit ten kout v předsíni, kde se vám občas objeví koláč plísně? Není to tak docela pravda.

Plísně nesvědčí malým ani velkým členům domácnosti s oslabenou imunitou a některými nemocemi (především těmi dýchacích cest). Že ani do této kategorie nikdo z vaší rodiny nespadá? Ještě pořád není vyhráno...

Výzkumy totiž jasně ukázaly spojitost mezi dlouhodobým vystavením plísním a řadou vážných chorob. Nejčastěji se jednalo o rozvinuté záněty plic, nosních dutin a o tzv. hypersenzitivní pneumonitidu.

Co tedy dělat?

Je to jednoduché a složité zároveň. Na prvním místě je nutné vyhlásit plísním doma válku a snažit se o jejich naprostou eliminaci. A tady nastává ta složitější část. V mnoha domácnostech je to totiž běh na dlouhou trať. Ale vytrvejte. Povolejte speciální prostředky určené proti plísním, dobře větrejte a kouty, o kterých víte, že se v nich plísni daří, raději ničím příliš nezastavujte a nechte do nich proudit čerstvý vzduch. Trpělivost se ostatně vyplatí. Jde totiž o zdraví vaší rodiny!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat