Na čtyřicet, nebo šedesát? Aneb jak prát dětské oblečení

09.10.2018 | Děti a rodina

S příchodem miminka začínáte řešit spoustu věcí, které vás nikdy předtím netrápily. A často jsou to i drobnosti, jež by nás ani nenapadlo řešit. Tak třeba praní. Pro sebe většinou řešíme teplotu, při které pereme, podle materiálu nebo barevnosti prádla. Ale s miminkem je to jiné. A jak je to třeba s mácháním nebo žehlením?

Co je nové, putuje do pračky

Také si občas koupíte třeba kalhoty nebo svetr a celí nadšení si je hned druhý den vezmete na sebe? Tak u miminka to nedělejte. Právě zakoupené oblečení nemusí být vždy čisté. Již několik lidí před vámi mohlo držet stejný kus oblečení v ruce. V nepoužitém oblečení se mohou také vyskytovat zbytky chemikálií a barev z výroby. Vypráním nového kousku oblečení se těchto nástrah zbavíte a navíc docílíte jeho změkčení.

Tak na kolik?

Když už je oblečení v pračce, vyvstává další otázka. Na kolik vlastně prádlo pro miminko prát? Tak předně oblečení miminek neperte v ruce. Nemuseli byste tak odstranit všechny bakterie. Praní dětského oblečení nechte na vaší pračce. Pro nejmenší je vhodný program praní na 60 °C. Jedná se už o teplotu, kdy se rozloučíte se všemi bakteriemi. Pro odrostlejší děti můžete teplotu praní snížit na 40 °C. 

Přidejte na máchání

Rozhodně u dětského prádla nepodceňujte dostatečné máchání. Odstraní veškerý prášek, který by jinak mohl citlivou pokožku miminka dráždit.

„Chytré“ pračky už jsou vybaveny programem pro děti a alergiky. Takový program by správně měl zvýšit intenzitu praní, přidat máchání a proplachování. Během praní se přece jen prací prostředek na prádle usazuje. Při jednom máchání tak není zaručeno, že se odplaví všechny zbytky prášku z oděvu. Přidáte-li o jedno máchání navíc, zvýšíte pravděpodobnost, že vše nežádoucí z prádla odstraníte.

Žehlit, nebo nežehlit?

Žehlení není v případě dětského oblečení pouze estetickou záležitostí. Miminko ostatně příliš neřeší, jestli leží v nažehlených dupačkách, nebo ne. Ale to neznamená, že můžeme nechat žehličku ležet ladem. Právě naopak! Žehlením odstraníte poslední bakterie, které v oblečení mohou zůstat i po vyprání. Prádlo je navíc po vyžehlení měkčí a děťátku se tak postaráte nejen o zdraví, ale také o pohodlí. Mimochodem, dětské prádlo žehlete vždy naruby. 

V čem prát

Oblečení a ostatní prádlo pro miminko neperte v klasických pracích prášcích nebo avivážích. U dětí se můžete setkat s kontaktní alergií, která má průběh a vzhled stejný jako ekzém. Jedná se však o reakci kůže na některý z alergenů nebo s látkou, která pokožku dráždí. Mezi takové látky se řadí i složky pracích prostředků, bělidel a aviváží. Raději sáhněte po produktech přímo určených k praní dětského prádla, ideálně bez chemických složek a ekologicky odbouratelné.

Máte otázku k péči o dětskou pokožku a vlivu čisticích či pracích prostředků na pleť nejmenších? Zeptejte se odborníků v naší poradně!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat