Jak na domácí dětskou výživu. Neutrácejte zbytečně za kupované

Ačkoli obchody dnes nabízejí nepřeberné množství skleniček s příkrmy a pokračovací výživou pro miminka, vůbec se nemusíte bát připravit svému děťátku jídlo sami!

Děti okolo šestého měsíce se začínají zajímat více o své okolí a také o to, co mají jeho rodiče, případně sourozenci, na talíři. I tak vám dítě dává najevo, že je správná doba začít s příkrmy (navíc se často stává, že jej samotné mateřské mléko dostatečně nezasytí, to jistě pozná v pravý čas každá maminka).

Jak již bylo řečeno v úvodu, na trhu najdete rozmanitou směs nejrůznějších příkrmů, které stačí většinou jen ohřát a můžete je dítěti podávat. Pokud ale chcete jídlo pro miminko udělat sami, není to až tak složité.

Zvláštní péči musíte samozřejmě věnovat nákupu potravin – kvalitní a čerstvé suroviny bychom měli konzumovat všichni, ovšem pro malé děti to platí dvojnásob. Nejlepší je samozřejmě nakupovat potraviny v bio kvalitě (případně mít takové na zahradě).

Co dítěti dát…

Jaké potraviny jsou pro dítě doporučované? Především karotka, pastinák, brambory (nesmějí klíčit nebo být ještě zelené), jablka, banány, hrušky, vodní nebo cukrový meloun (doporučují se až od devátého měsíce), meruňky (od desátého měsíce; ne každému dítěti chutnají), dýně, cukety, brokolice a fenykl (od osmého měsíce), květák a špenát (od devátého měsíce; pozor, květák může dítě nadýmat), hovězí a drůbeží maso (přibližně od sedmého měsíce; maso je pro dítě důležité, rozhodně je nevhodné v tomto věku vegetariánství), obiloviny (hlavně pro přípravu kaší) a rostlinné oleje (ideálně řepkový).

… a na co naopak zapomenout

Ačkoli bychom si jako dospělí bez některých z následujících potravin a pochutin nedokázali jídlo představit, do jídelníčku miminka nepatří.
Sůl (nebezpečně zatěžuje ledviny), koření a bylinky (zpočátku zvyšují riziko alergií, teprve po několika týdnech, kdy bude dítě zvyklé na pevnou stravu, můžete zkusit některé bylinky), cukr (přidávaný cukr dítě rozhodně nepotřebuje, naopak výrazně škodí jejich zoubkům; navíc většina příkrmů již cukr obsahuje), čerstvé mléko (neprošlo pasterizací a obsahuje choroboplodné zárodky), med (tabu v prvním roce života), oleje lisované za studena, nadýmavé pokrmy (cibule, zelí, luštěniny…), konzervované ovoce a zelenina (obsahují spoustu konzervantů), pudink a jogurt (podávejte až po dovršení prvního roku života dítěte).

První zeleninová kaše

Budete potřebovat:
150 gramů karotky
50 gramů brambor
trochu vody
1 čajovou lžičku másla
30 ml jablečného džusu bez cukru

Jak na to:
Karotku a brambory omyjte, oloupejte, nakrájejte na středně velké kousky, poté je v malém množství vody a při nízké teplotě uvařte hodně doměkka. Vše rozmixujte, přidejte máslo a džus.
Pozor – kaši můžete podávat, pokud víte, že dítě snáší jablka.

Chcete vědět víc?

Pokud očekáváte příchod miminka nebo jej teprve plánujete, ale nejste si jistí, co vlastně dítě v prvním roce života může a nemůže jíst, bude se vám hodit kniha Birgit Kaltenhaler a Heike Kovács s názvem Chutné recepty pro miminko a celou rodinu, již vydalo nakladatelství Grada.

Ačkoli by se z názvu mohlo zdát, že jde spíše o kuchařku, větší část knihy se věnuje právě nejrůznějším aspektům výživy miminek.

Dočtete se v ní nejen vše, co byste měli vědět o kojení, ale také jak na první příkrmy nebo třeba co dělat, když má dítě zažívací problémy apod.

Na závěr autorky připojily 66 skvělých receptů nejen pro děti – kromě základních kašiček (viz První zeleninová kaše) jsou totiž jídla koncipována tak, aby bylo možné uvařit je pro celou rodinu (vždy je pečlivě napsáno, které potraviny a pochutiny můžete dát stranou pro miminko), a dítě tak mohlo jíst s vámi.

TIP Bety: Potřebujete radu pediatra? Poraďte se ZDARMA s naší dětskou lékařkou MUDr. Adrianou Jiřičkovou! Zeptat se jí můžete i na to, jak pečovat o nemocné dítě nebo jak připravit pro vaše miminko nejvhodnější stravu.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:34
63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat