Ucpaný nos a bolavý krk. Jak zvládnout i bez chemie nachlazení u dětí

12.10.2018 | Děti a rodina

Nastydnout je v tomto ročním období snazší, než bychom si přáli. I obyčejná rýma dokáže člověka pořádně potrápit (co si budeme namlouvat, je to protivná nemoc), což teprve malé dítě! Ještě než se vydáte do lékárny, můžete vyzkoušet některý přírodní recept na nachlazení.

Většina z nás se snaží dětský organismus nezatěžovat chemií více, než je nezbytně nutné. V případě obyčejného nachlazení (mluvíme opravdu jen o klasickém nachlazení bez vážnějšího průběhu nebo přidružených potíží!) můžeme svému dítku pomoci přírodními prostředky.
Mimochodem, následující přírodní postupy můžete praktikovat i na sobě!

Pomoc č. 1: Med

Med je tradiční a dlouholetý přírodní lék. Pokud není vaše nastydlé dítě alergik a je starší než 1 rok, můžete mu dát lžíci medu před spaním. Tiší totiž případný kašel a napomáhá spánku.

Další možností je skvělý heřmánkovo-medový čaj, který vašim dětem určitě zachutná.

Co budete potřebovat:
• 3 čajové sáčky heřmánkového čaje
• 1 kousek skořice
• 3 šálky vroucí vody
• 1/4 šálku medu

Jak na to:
V konvičce nalijte na heřmánek a skořici vroucí vodu, nechte asi 5 minut louhovat, poté nechte trochu vystydnout a přimíchejte med. Dejte dítěti popíjet.

Pomoc č. 2: Esenciální oleje

I aromaterapie dokáže s rýmou a spol. zázraky. Tedy ne že by ji vyléčila, ale napomůže dítěti dýchat a zklidní ho.

A které olejíčky použít? Tak především eukalyptový, ale pomůže třeba i levandulový. Některé firmy nabízejí přímo směsi určené k inhalaci při nachlazení.

Pomoc č. 3: Bylinky

Nejrůznější bylinkové směsi seženete samozřejmě v lékárnách či některých drogeriích, ovšem není žádná magie umíchat si bylinkový čaj doma. Že nejste žádná zběhlá bylinkářka? Co na tom? Postačí vám totiž koření, které máte běžně v kuchyni.

Co budete potřebovat:
• směs nejrůznějších bylin – nejlépe šalvěj (působí protizánětlivě a ovlivňuje tvorbu hlenu v dýchacích cestách), tymián (je silným antioxidantem), rozmarýn (působí protizánětlivě a antioxidačně) a majoránku (příznivě ovlivňuje zažívání) - dávkování odpovídá na 4 šálky vody přibližně 1 čajové lžičce od každé bylinky
• zázvor (stačí malý kousek, nakrájejte jej na tenké plátky)
• 4 šálky horké vody

Jak na to:
Všechny ingredience v konvičce přelijte vroucí vodou, nálev zakryjte (pokud nemá konvička víčko, poslouží talířek) a nechejte louhovat alespoň 20 minut. Poté slijte, přidejte citrón a med podle chuti. Pomalu pijte.

POZOR: Tento nálev je určený spíše pro odrostlejší děti – děti mladší 2 let by jej neměli dostat vůbec, pro děti mezi 2 a 4 lety je doporučené dávkování maximálně 3 čajové lžičky denně, děti mezi 5 a 7 lety mohou denně vypít množství odpovídající 1 lžíci a pro děti do 11 let činí doporučené dávkování asi 2 lžíce denně. Starší děti a dospělí by neměli překročit dávku odpovídající 1 šálku nálevu denně!

Pomoc č. 4: Dýňová semínka

Možná vás to překvapí, ale je to tak. Dýňová semínka jsou totiž největším přírodním zdrojem zinku, který posiluje imunitní systém, aby mohl bojovat se zákeřnými mikroby. A tak kromě nejrůznějšího ovoce (obsahuje vitaminy, minerály a antioxidanty, které oslabený organismus také velmi potřebuje) dávejte svým dětem mlsat i dýňová semínka. Jejich tělo se pak s nachlazením vypořádá dříve.





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat