Muži pečují více o dítě, které je jim podobné

Ačkoli je matka pro dítě zásadní postavou z hlediska vývoje mentálního a fyzického zdraví, hraje podstatnou roli také otec. Obecně platí, že pečující a přítomný otec přispívá k lepší psychické i fyzické kondici svých dětí. Vědci z New Yorku ale zjistili, že výhodu mají ty děti, které se otci podobají. A zvláště v případě, že otec a matka spolu nežijí. Pokud je dítě otci podobné, pak se mu totiž více věnuje.

Evolučně jsou muži naprogramováni k velké žárlivosti na fyzickou nevěru partnerek. Nechtějí totiž investovat do výchovy genů cizích mužů. A jedním z důkazů, že je potomek jejich, je právě jeho fyzická podobnost.

Stále ve střehu

U partnerů, kteří spolu žijí v jedné domácnosti, je nejistota mužů značně oslabená. Ale muži, kteří nežijí s matkou svého dítěte, jsou podvědomě neustále ve střehu a přirozeně podezírají dotyčnou, že potomek není jejich. Pak pomůže právě podobnost.

Prokázal to profesor Solomon Polachek z Binghamton University v New Yorku.

Otcové jsou důležití při výchově dětí a to se přímo projevuje ve zdraví dítěte,“ uvedl profesor Polachek pro New Scientist.

Nepřítomný otec

Ačkoli ne všichni mužové jsou primitivní pralidé, kteří by se řídili jen pudy a evolučními mechanismy, osvícení pánové milují své děti, i když jim nejsou podobné, fenomén má vliv na zdraví populace. Tím, jak přibývá rodin, v nichž otec a matka spolu nežijí, je stále více dětí vychovávaných nepřítomným otcem. U nich se nepodobnost s otcem může negativně odrazit na celkovém zdraví.

„Ti otcové, kteří vidí, že je jim dítě podobné, jsou si jistější, že je to jejich potomek, pak s ním tráví více času, investují do svých genů, což se blahodárně odrazí ve zdraví a kondici potomka,“ tvrdí Polachek.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat