Cizí zvířata se nekrmí ani nehladí. Proč byste to měli naučit i své děti

11.11.2018 | Děti a rodina

Ve snaze zabavit děti, dopřát zvířátku nějakou tu dobrotu a pobavit se tím, jak zvíře ochotně papká, krmí mnoho dětí a bohužel i dospělých cizí zvířata v ohradách. Spousty takových už připravily takové svačinky o život, aniž by lidi vůbec napadlo, že dělají cokoli, co by zvířatům mohlo ublížit.

Poprvé, podruhé, potřetí…

Obzvlášť ohrožená jsou zvířata v ohradách poblíž větších vesnic nebo měst. Tato místa totiž bývají mnohem frekventovanější než někde na samotě, maminky s kočárky cíleně obchází kolem, aby zabavily své děti, a z dobré vůle vždy šoupnou ovečce kus mrkve, koníkovi tvrdý chleba atp. Co si ale neuvědomují, je fakt, že takových maminek kolem ohrady denně projde třeba dvacet. Jeden krajíc chleba či malé jablíčko možná neublíží, ale když už jich je dvacet, tehdy nastává opravdový problém.

Respekt

Dalším problémem je nerespektování požadavků majitele a i přes jeho výslovný zákaz lidi chodí jeho zvířata hladit nebo krmit. Lidé si často myslí, že cedulka se zákazy je nedílnou součástí každé ohrady a že nápisy na ní pro ně neplatí. Jenže co vy víte, zda nejsou zvířata v ohradě nemocná, a tudíž by je opravdu mohl k pánu poslat jeden jediný ohryzek z jablka? Anebo jste přesvědčeni, že vás nepokoušou?

Začněte u sebe

Nutno podotknout, že ve většině případů jsou to právě dospělí, kteří na cizí zvířata sahají a krmí je. Děti to vidí a následují je. Nezřídka pak dochází k různým nehodám, nebo dokonce tragédiím.

Jako dospělí jděte dětem příkladem a obdivujte očima. Dívejte se na zázraky přírody a učte je, že na cizí zvířata se nesahá a už vůbec se nekrmí.

Pokud přece jen chcete zvířátkům dopřát nějakou tu dobrotu, doneste je majiteli, aby sám svá zvířata podělil nebo se s ním dohodněte, kolik jim toho za jeho dohledu můžete dát.

V lese

Mnoho lidí též v dobrém úmyslu chodí krmit zvířátka v lese, bohužel jim ale často nosí nevhodné potraviny. Tvrdé rohlíky, housky nebo dokonce sladké pečivo lesní zvěři rozhodně neprospívá. Dalším problémem je i množství, které lesní zvěř sežere. To se totiž absolutně neslučuje s jejich přirozeným způsobem krmení, kdy si zvěř hledá potravu v lese sama a nikdy nepozře tak veliké množství najednou, jako když najde igelitku tvrdého pečiva v krmelci. I to bývá pro zvířata smrtící.

Pokuta

V současné době bohužel takové jednání nemá pro majitele zvířat žádné funkční odvolání. Snad jen v případě, že se situace opakuje a „krmiči“ a „hladiči“ jsou stále jedni a ti samí lidé. Pokud však souhlasíte s tím, o čem v článku píšeme, můžete se svým podpisem připojit k několika peticím, které po internetu na toto téma kolují.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat