Děti potřebují pohyb venku. Zlepšuje jejich zdraví a ulevuje od stresu ve škole

22.10.2018 | Děti a rodina

Spousta dětí dnes připomíná jakési skleníkové květinky, které tráví drtivou většinu svého času zavřené buď ve škole, nebo doma a s okolním světem prakticky do styku nepřijdou. A to je škoda. Je totiž vědecky dokázáno, že pobyt venku našim dětem prospívá!

Proč tedy vypustit děti na zahradu, na hřiště nebo s ním trávit venku co nejvíc času?

Zásoba vitaminu D

Slunce je jedním z nejlepších přirozených zdrojů vitaminu D, který naše děti potřebují pro správný vývoj. Jistě, získat ho mohou i ze stravy (ryby, ořechy, mléko…), ale většinou to nestačí. Abyste svým ratolestem zajistili dostatek zdravého slunečního světla, nezapomeňte chránit jejich pokožku krémy s UV faktorem!

Čerstvý vzduch

Pokud nežijete v oblastech s vysokým znečištěním ovzduší, kde se často vyskytuje inverze nebo kde bývají překročeny hodnoty polétavého prachu, pak své děti pouštějte na čerstvý vzduch co nejčastěji. Zdá se totiž, že znečištění v interiérech je mnohdy rizikovější než venku (látky uvolňující se z lepidel v nábytku, z některých koberců apod.).

Zdravé oči

Pobyt venku prospívá dětskému zraku. Jednak mu dělá dobře přirozené světlo (na rozdíl například od světla zářivkového, kterým je vybavena většina interiérů například ve školách), jednak děti procvičují oči tím, že střídavě zaostřují na blízké i vzdálené obzory. Samozřejmě pokud je slunečný den, platí, že by měl náš potomek mít chráněné oči slunečními brýlemi.

Zdravější spánek

Děti venku nejen vybijí přebytečnou energii, takže se unaví a lépe se jim usíná, než když stráví den před televizí či u počítače, ale navíc se venku lépe aktivují jejich „biologické hodiny“. A tak budou večer snáze usínat.

Pomocník proti stresu

Že děti nevědí, co je to stres? To byste se divili! Už i ty nejmenší se s ním setkaly, ty školní ho pak zažívají poměrně často. A tak jako pobyt v přírodě pomáhá ulevit od stresu nám dospělým, tak prospívá i dětem. Přijdou na jiné myšlenky, zklidní se, zkrátka se jim zlepší nálada!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Tip na oběd

Více tipů

Krůtí maso na bylinkách

(6 hlasů)

Dušená vepřová krkovice

(4 hlasů)

Lilek v těstíčku

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat