Obsah střev u dětí předpovídá, zda budou v pubertě obézní

Kvalita stravy u batolat je stěžejním předpokladem pro zdravý život později v životě. Podle amerických a norských vědců totiž to, čím rodiče krmí svá batolata, ovlivňuje střevní mikroflóru natolik, že už ve dvou letech lze z její skladby předpovědět, zda bude mít dítě náchylnost k obezitě. Špatná mikroflóra ve dvou letech znamená, že ve dvanácti bude mít dítě nadváhu či obezitu.

Vědci z Colorada sledovali dvanáct let 165 norských dětí. Ty, které měly ve dvou letech špatnou střevní mikroflóru, byly ve dvanácti letech obézní. Ačkoli není ze studie jasné, zda byla špatná skladba ovlivněna geneticky, nebo vlivem prostředí, výzkum dokazuje, že vyšetření střevní mikroflóry ze stolice lze použít jako diagnostickou metodu k předpovědi obezity u dětí v době dospívání.

„Náš výzkum poskytuje další důkazy, že střevní mikroflóra může hrát roli v rozvoji obezity později v životě,“ uvedla autorka doktorka Maggie Stanislawská z University of Colorado v rozhovoru pro deník The Times.

Studie to sice nepotvrdila, ale jiné výzkumy dokazují, že skladbu střevní mikroflóry je možné ovlivnit stravou. A zdravý jídelníček bohatý na zeleninu, ovoce a vlákninu podporuje zdravou skladbu. Je tedy možné, že nezdravá strava podávaná rodiči negativně ovlivní skladbu mikroflóry u dětí, a to vede k obezitě.

Pozor při úklidu

Stav střevní mikroflóry u dětí a obezity nezkoumají vědci poprvé. Na tento problém se před nedávnem zaměřili i odborníci z Kanady. A přišli se zajímavými poznatky. Vědci z Alberty vyšetřili 757 dětí, stanovili u nich skladbu střevní mikroflóry, BMI a obsah tuků v těle. U rodičů pak zjišťovali, jak často a kolik přípravků v domácnosti používají.

A z analýzy jasně vyšlo, že čím více syntetických antibakteriálních čisticích přípravků rodiče používali a čím častěji, tím horší byla skladba střevní mikroflóry u dítěte a tím častěji bylo obézní.

Syntetické čisticí prostředky způsobují převahu střevních bakterií z čeledi Lachnospiraceae a dále rodu Ruminococcus. Naopak snižují počet bakterií rodu Haemophilus a Clostridium, které hrají významnou roli při stimulaci imunity a trávení. Tato skladba střevní mikroflóry je typická pro osoby s ekzémy a diabetem.

„Ve srovnání s tím ekologické a přírodní přípravky nijak nesouvisely s negativní skladbou mikroflóry ani obezitou dítěte,“ tvrdí autoři z University of Alberta.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat