Maminko, existuje vůbec ten Ježíšek?

Máte dítě ve věku kolem šesti až sedmi let? Obáváte se, jak vhodně zareagovat, až se zeptá na existenci Ježíška? Odpovědi se nevyhýbejte a radši si vymyslete vhodný příběh!

V předškolním věku téměř všechny děti na Ježíška věří, milují příběhy vyprávěné dospělými a nemohou se dočkat Štědrého večera. S jejich přibývajícím věkem se často najde některý z vrstevníků, kamarádů nebo sourozenců, který víru v Ježíška zpochybní, a tak je uvede do trpké nejistoty. Co s tím?

Prostor pro fantazii

Rodiče by neměli nechat děti zmatené, i když je to někdy těžké rozhodnutí. Říct či neříct? Toť otázka. Nutno však podotknout, že pokud se děti dozví pravdu dřív než v šesti letech, jsou velmi zklamané. Zlobí se na rodiče, obviňují je ze lží, v horším případě může dojít ke ztrátě důvěry. Dle psycholožky Laury Janáčkové jsou víra v dobro, radost z dárků a pozdější rituál obdarovávání klíčové jak pro psychiku dítěte, tak i pro budoucí formování jeho názorů a postojů. Proto bychom možná s pravdou o Ježíškovi nemuseli tolik spěchat.

Existuje vše, co nám dovolí představivost

V první řadě přihlédněte k věku dítěte. Pak nejprve reagujte otázkou: „Co myslíš ty, existuje Ježíšek? Jak asi podle tebe vypadá a kde bydlí? Víš ty co? Namaluj mi ho.“ Dopřejte dětem existenci dárky nosící bytosti, jak nejdéle to bude možné, a neberte jim největší kouzlo Vánoc. Vždyť je to tak nevšední a tajuplné, když se jednou v roce napíše dopis plný nadějí a očekávání. A vy jste ti jediní, kteří mohou svým dětem ukázat, že i sny se mohou stát skutečností. V případě pochybností ratolesti do šesti, sedmi let na to jděte prostřednictvím nějaké pohádky.

Zlato, Ježíška máme hlavně v srdci

Zpočátku se můžete opřít o reálný biblický příběh narození Ježíše Krista a seznámit děti s jeho symbolikou, která je s Vánocemi úzce spjata. I když půjdete s pravdou ven, není na škodu nechat těmto svátkům určitou mystiku a tajemství. Postupně dětem ukazujte pravý smysl Vánoc, který spočívá především ve společném užívání si jeden druhého, vzájemné lásky, úcty, hojnosti a pohody domova. Ať už zvolíte jakýkoli způsob odpovědi, jedno je však jisté, Ježíšek existuje pro všechny, kdo na něj věří!

Na druhou stranu, ztráta víry v Ježíška obvykle není náhlá, ale postupná. V momentě, kdy dítě například ve škole zjistí pravdu, ve většině případů není šokované, spíš pronese něco ve smyslu, že už si dávno něco takového myslelo. Dokud to ale jde, nechte ho snít.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat